• Посилання скопійовано

Продаж авто після ДТП на аукціоні або без аукціону: як оподатковувати?

Авто підприємства потрапило в ДТП. Залишкова вартість на момент ДТП - 738 464,4 грн. Авто планується продати або на аукціоні, або без аукціону. Ціна продажу на аукціоні очікується на рівні 1 млн грн, а ціна продажу авто без аукціону буде сформована з урахуванням експертної оцінки авто з націнкою. Які податкові наслідки кожного варіанту?

Відповідно до ст. 42 ГКУ, підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.  Тому підприємство має право вільно встановлювати ціну на продаж своїх активів.

У деяких випадках виключно з метою оподаткування застосовується поняття звичайної ціни – див. пп. 14.1.71 ПКУ. Зокрема:

  • якщо під час здійснення операції обов’язковим є проведення оцінки, вартість об’єкта оцінки є підставою для визначення звичайної ціни для цілей оподаткування; 
  • під час проведення аукціону (публічних торгів) звичайною вважається ціна, яка склалася за результатами такого аукціону (публічних торгів), обов’язковість проведення якого передбачено законом. 

У даному випадку ані проведення аукціону, ані проведення експертної оцінки не обов’язкове. Підприємство має право обирати на власний розсуд, як продавати авто – на аукціоні чи без аукціону, в будь-якому разі якщо оцінка буде зроблена, то у разі продажу авто вартість оцінки може враховуватись як звичайна ціна.

Проте для оподаткування ПДВ має значення не звичайна ціна, а залишкова вартість автомобіля. Відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Тож при продажу автомобіля з метою оподаткування ПДВ потрібно буде орієнтуватися на балансову (залишкову) вартість автомобіля, яка за умовами запитання складає  738 464,4 грн. Докладно цю ситуацію ми описували у цій консультації

У даному випадку продаж авто за аукціоною ціною буде здійснений за ціною вище залишкової вартості і ПДВ нараховуватиметься на фактичну ціну продажу, а продаж авто трохи вище експертної оцінки буде здійснений нижче залишкової вартості і тоді потрібно буде донарахувати ПДВ.

У тій же консультації розглянуто продаж ОЗ фізичній особі. Для визначення, чи сплачувати ПДФО та військовий збір, потрібно буде порівняти фактичну ціну продажу автомобіля з його звичайною ціною. Як ми зауважували вище, звичайною ціною буде або вартість оцінки незалежно від того, яким чином буде продано авто. 

І тільки у разі, якщо фактична ціна продажу буде нижче звичайної ціни – а це можливо тільки в разі продажу нижче експертної оцінки, - у фізособи виникає дохід на суму знижки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202415
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202450
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202424
  • Чи повинні релігійні організації подавати декларацію з плати за землю за 2024 рік?
    Релігійна організація має пільгу з податку на землю згідно з пп. 283.1.7 ПКУ. В минулому році декларацію подавали, хоча податок не сплачували, в довіднику пільг був відповідний код – 18010505. Але в останньому довіднику пільг такого коду вже немає. Як складати декларацію у 2024 році?
    07.03.202459
  • Чи сплачувати податок з доходів нерезидентів з вартості послуг зберігання інформації?
    ТОВ сплачує за послуги зберігання інформації нерезиденту, юрособі з Німеччини. Чи потрібно заповнювати додаток ПН? Якщо, так, чи правильно сплачену суму за послуги показати в рядку 17 "Інші доходи"? Чи потрібно отримати якісь документи від постачальника-нерезидента, що підтверджують його податковий статус, якщо з Німеччиною є Конвенція для запобігання подвійного оподаткування?
    07.03.2024189