• Посилання скопійовано

Як оподатковується ПФД у підприємства при зміні систем оподаткування?

Підприємство – платник ЄП – отримало поворотну фіндопомогу, а потім перейшло на загальну систему. Чи буде оподатковуватися така ПФД, якщо її не повернути через 12 календарних місяців після отримання? А якщо навпаки – ПФД отримана на загальній системі, та повертається після спливу 12 к.міс. вже на спрощеній системі?

ПФД отримана на спрощеній системі, а повернута на загальній

Суть даної ситуації в тому, що підприємство – платник єдиного податку отримало поворотну фінансову допомогу, а потім перейшло на загальну систему. На дату переходу отриману фіндопомогу не повернуто, і при цьому ще не минуло 12 календарних місяців з дати отримання, тому до доходів єдиноподатника ця сума не включена.

Норми п.п. 3 п. 292.11 ПКУ стосуються виключно чинних платників єдиного податку, які залишаються такими на дату спливу 12 календарних місяців - це прямо випливає з цього пункту.

Після того, як підприємство – отримувач фіндопомоги переходить на загальну систему оподаткування, вищезазначена норма його вже не стосується. Оподаткування прибутку на загальній системі ведеться виключно за нормами розділу ІІІ та підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

Нормами розділу ІІІ та підрозділу 4 розділу ХХ  ПКУ не передбачено особливостей оподаткування поворотної фінансової допомоги та не передбачено нарахування умовних процентів на суму не повернутої до кінця звітного періоду безвідсоткової фінансової допомоги, строк повернення якої за договором ще не настав.

Далі, фінансова допомога не збільшує активи і не зменшує зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу. Тому така фіндопомога, незалежно від того, хто її надав, від дати її отримання та терміну повернення, не збільшує доходи платника та не відображається у податковому обліку при визначенні об’єкта оподаткування з податку на прибуток – так говорять податківці у листі  ГУ ДФС у м. Києві від 26.02.2016 р. № 4419/10/26-15-11-02-11.

Таким чином, у юрособи – платника ЄП, який перейшов на загальну систему за наявності неповернутої фіндопомоги, не виникає жодних наслідків - неповернення фіндопомоги ніяк на оподатковуваний прибуток не впливає. Але слід пам’ятати, що заборгованість, за якою спливає строк позовної давності, включається до складу доходів в бухобліку та відповідно, збільшує оподатковуваний фінрезультат.

 

 

ПФД отримана на загальній системі, а повернута на спрощеній

Що стосується «перехідної» фіндопомоги, яка отримана на загальній системі, а термін 12 місяців спливає вже під час перебування на ЄП, то податківці налаштовані досить фіскально – див. нашу новину.

Вони вважають, що якщо поворотну фінансову допомогу отримано під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі оподаткування, то така допомога оподатковується єдиним податком. При цьому вони посилаються на п. 292.1пп. 3 п. 292.11п. 292.13пп. 296.1.3 ПКУ.

Підтверджує цю думку ІПК від 28.08.2019 р. N 4081/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. У ній податківці роз’яснили, що сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги (пп. 3 п. 292.11 ПКУ). Той факт, що поворотна фінансова допомога була отримана під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування, не змінює порядок застосування норм ПКУ в частині визначення доходу платника єдиного податку.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»