• Посилання скопійовано

Працівник використав паливо в негоспдіяльності підприємства: які наслідки?

Юрособа (платник податку на прибуток, платник ПДВ) використало паливо не в господарських цілях. Що з податковим кредитом? Як правильно списати таке паливо? Зняти з витрат чи нарахувати в дохід (податковий та бухоблік)? Чи має місце додаткове благо?

Наслідки використання палива в негоспцілях підприємства виникають  такі:

1) Зі сторони сплати ПДВ (слід нарахувати ПЗ з ПДВ згідно із пп. «г» пп.198.5 ПКУ). Це не стосується випадку, коли під негоспвикористанням розуміється перевищення Норм №43. Втім слід бути готовим це пояснювати податківцям (судова практика на стороні платника податку);

2) Зі сторони податку на прибуток ніяких коригувань немає. Адже податкових різниць при виникненні негоспвитрат у ПКУ немає, тоді як в обліку мають відображатися всі фактично понесені витрати на підставі первинних документів незалежно від того такі витрати є господарськими, чи ні. Інша справа, якщо керівництво вирішить, що працівник має компенсувати витрати підприємства за витраченим паливом не на госпцілі (наприклад, працівник самовільно використав службове авто у власних цілях), то в обліку така компенсація буде доходом підприємства; 

3) Зі сторони ПДФО та ВЗ,  вважаємо, що тут виникатиме додаткове благо, якщо використання палива в негоспцілях сталося з вини працівника, а керівництво визначає, чи повинен працівник компенсувати підприємству вартість таких ПММ. Тож якщо працівник компенсує перевитрачене паливо, то в нього оподатковуваного доходу не виникає, якщо ж підприємство пробачає такі дії працівника, то паливо, витрачене на негоспцілі, включається до оподатковуваного доходу працівника на підставі пп. 164.2.17 ПКУ як додаткове благо.

У цьому разі слід пам'ятати про коефіцієнт згідно з пп. 164.5 ПКУ, адже дохід працівник отримує не у грошовій формі (1,21951). На цей коефіцієнт збільшується база для ПДФО й оподатковується за ставкою 18%. Для військового збору коефіцієнт за пп. 164.5 ПКУ не застосовується. Тож сума додаткового блага оподатковується за ставкою 1,5%. У формі №1ДФ суму додаткового блага слід відобразити у розділі I за ознакою доходу «126».

Щодо нарахування ЄСВ, то додаткові блага не є складовою заробітної плати. Адже базою для нарахування ЄСВ відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ є заробітна плата або сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за договорами ЦПХ.

Більш детально про списання палива у зв’язку із негоспдіяльністю ми детально говорили тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»