• Посилання скопійовано

Торгівля талонами та смарт-картками на пальне: що з акцизом?

Підприємство здійснює торгівлю талонами та смарт-картками на пальне, але власних АЗС та місць зберігання пального не має. За вимогою ДФС підприємство зареєструвалося платником акцизного податку. Як вести облік акцизного податку за операціями з перепродажу талонів чи карток? Як складати акцизні накладні та декларацію з акцизного податку?

Наразі немає однозначної відповіді на питання щодо того, чи є продаж талонів та смарт-карток на пальне підакцизними операціями. Роз’яснення податківців також є різними. Ми проаналізували два їхні роз’яснення у аналітиці>>

Також про реєстрацію платником акцизного податку ми писали тут>> 

У даній ситуації підприємство фактично вже зареєструвалося платником акцизного податку, тому ми пропонуємо таку схему документообігу:

  • Згідно з договором купівлі-продажу підприємство зобов’язується передати покупцю картки та/або талони на пальне.  Передання їх покупцю оформлюється видатковою накладною, згідно з якою продавець передає покупцю пальне у визначеному асортименті, кількості та ціні. В цьому випадку продаж смарт-карток чи талонів прирівнюється до продажу пального (хоча фізично операцій з постачання пального і не відбувається);
  • на всі обсяги реалізованого пального (у т. ч. використаного для власних потреб підприємства) підприємство зобов’язане складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи. На кожний код УКТ ЗЕД складається окрема акцизна накладна.

Акцизом оподатковуються операції з пальним, які визначені у п. 213.1 ПКУ, зокрема з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в ЄРАН. Щодо складання акцизних накладних при продажу талонів чи карток ми писали тут>>

Головні висновки цього матеріалу:

  • акцизна накладна складається особою, що реалізує пальне, у т. ч. через АЗС чи АГЗС за талонами (смарт-картами);
  • але  при реалізації талонів (смарт-карток тощо) на пальне навіть особа, зареєстрована платником акцизного податку, не повинна складати акцизні накладні.

Наш коментар до роз’яснення ДФСУ, чи потрібно складати акцизні накладні на операції з продажу паливних карток, талонів на пальне, за якими пальне отримується покупцями через АЗС, які належать іншим суб’єктам господарювання, читайте тут>>

Якщо талони або картки використовуються для власних потреб, то в цьому випадку платники акцизу також складають акцизну накладну. Докладніше про це читайте тут>>

Правила заповнення Декларації акцизного податку викладено у Порядку №14. В ІПК від 04.06.2018 р. №2444/6/99-99-15-03-03-15/ІПК податківці доходять висновку, що у додатку 1-1 до декларації відображаються ті акцизні накладні/розрахунки коригування до акцизних накладних, які зареєстровані в ЄРАН у тому звітному періоді, за який подається декларація.

Наш коментар – тут>> 

 

Висновки:

На нашу думку, при продажу паливних талонів або карток не виникає об’єкт оподаткування акцизним податком. Є неодноразові консультації податківців про те, що акцизні накладні на продаж талонів чи карток не складаються (див. посилання на наші матеріали в цій консультації). Тому на практиці можуть бути проблеми з отриманням акцизних накладних від постачальників талонів чи карток, які можуть відмовити у складанні акцизної накладної на талони чи картки.

Проте у випадку, якщо акцизні накладні від постачальників все ж таки будуть отримані, то у підприємства виникає акцизний податок лише на ті обсяги палива, що будуть продані понад обсяги, що були отримані від постачальників. На ті обсяги пального, що продаватимуться в межах обсягів, отриманих від постачальників, акцизні накладні складаються та реєструються без сплати акцизу – за рахунок вхідних залишків обсягів пального.

Якщо не буде перевищення обсягів проданого пального над обсягами отриманого пального від постачальників (за даними акцизних накладних та за даними СЕА РП), то декларація з акцизного податку подається з нульовими показниками, але із заповненим додатком 1-1.

Облік пального у системі електронного адміністрування реалізації пального (СЕА РП) та складання акцизних накладних можна здійснювати у Кабінеті платника податків або за допомогою комерційного програмного забезпечення з подання звітності, що пропонується на ринку. На рахунках бухгалтерського обліку такий облік пального не ведеться, хоча на практиці можна звіряти дані обліку пального у СЕА РП з даними обліку на тому рахунку, на якому ведеться облік талонів чи карток (наприклад, 281).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»