• Посилання скопійовано

Імпорт-експорт послуг з перекладу

Підприємство - платник на загальних підставах, ПДВ - отримує від нерезидента (Китай) кошти за послуги перекладу. Своєю чергою, підприємство перераховує кошти нерезиденту (також Китай), також за послуги перекладу (переклад різний). Є довідка від нерезидента. Які податки повинно сплатити підприємство за вказаними операціями?

Отримання послуг перекладу від нерезидента

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ

Нормами пп. 186.4 ПКУ передбачено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ.

ДПС в ІПК від 18.10.2019 р. №831/ІПК/26-15-04-04-11 та ДФС в ІПК від 15.11.2018 р. №4831/Н/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляють,  що порядок оподаткування ПДВ операцій платника податку з постачання послуг безпосередньо залежить від виду послуг та місця постачання таких послуг.

Виходячи з цього, оскільки послуги перекладу не включено до пп. 186.2 і пп. 186.3 ПКУ, то місцем їх постачання є місце реєстрації постачальника таких послуг. А оскільки послуги перекладу надає нерезидент, то місце їх постачання є таким, що розташоване за межами митної території України.

Отже, за послугами, наданими за межами митної території України, об'єкт оподаткування ПДВ відсутній.

Розділом ІІІ ПКУ не передбачено жодних коригувань у випадку отримання послуг від нерезидента. Отже, такі операції будуть відображатися за правилами бухобліку.

Також, проводячи оплату за послуги перекладу нерезиденту, податок на репатріацію не утримується, оскільки дана послуга відсутня в переліку, передбаченому пп. 141.4.1 ПКУ, та належить до виключення, зазначеного у пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ: це доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента.

 

Надання послуг перекладу нерезиденту

Для цілей оподаткування ПДВ потрібно визначитися з місцем постачання послуг. І так, об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ).

У пунктах 186.2 — 186.4 ПКУ вказано категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Таким чином, послуги з перекладу, що надані нерезиденту, є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки послуги з перекладу надає резидент та місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, тобто територія України.

Сплату інших податків з послуг перекладу нерезиденту не передбачено чинним законодавством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЗЕД»

  • Валютний нагляд при реекспорті товарів, поміщених у митний режим «митний склад»
    Підприємство закуповує продукцію у митному режимі «митний склад» у нерезидента, потім – реекспорт нерезиденту. Як завершується валютний нагляд поставки товару нерезиденту? Якщо це прирівнюється до імпорту без увезення в Україну, банк завершує нагляд після зарахування коштів від нерезидента на рахунок нерезидента в разі продажу нерезиденту продукції за межами України. Імпорт закривається у сумі собівартості товару, від якого надійшла виручка, чи у всій сумі виручки за реекспорт, незважаючи на його собівартість? Тобто у разі реекспорту нижче собівартості при надходженні виручки у повному обсязі, банк знімає повністю валютний нагляд по імпорту, чи буде виникати недоотримання коштів?
    30.04.202411
  • Товар імпортовано частинами, а продається як один виріб: що з УКТ ЗЕД?
    Підприємство поставляє складне хімічне обладнання - змішувач, який складається із багатьох частин. Головна частина - корпус, імпортується і складає 78% вартості змішувача.Чи можна для змішувача застосувати код УКТ ЗЕД, що відповідає УКТ ЗЕД корпусу та в податковій на змішувач поставити позначну імпортований товар?
    21.03.202467
  • Дата подання експортної митної декларації та дата її оформлення різні: коли визнати ПЗ та дохід?
    Підприємство-експортер подало митну декларацію до оформлення 31.01.2024 р. Завершення митного оформлення 01.02.2024. Курс в МД зафіксований станом на 31.01.2024. Коли підприємство має скласти ПН та за яким курсом? Як відобразити експорт товарів в бухгалтерському обліку?
    20.02.202475
  • Особливості та наслідки переведення боргу у ЗЕД
    У компанії були борги перед нерезидентом за постачання палива у 2021-2022 роках. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги і тепер борги компанії перейшли до цього нерезидента. Передбачається оформлення 3-стороннього договору переведення боргу. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення цієї угоди та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?
    08.01.2024281
  • Продаж товару нерезиденту на території України: у якій валюті слід вести розрахунки?
    Нерезидент купив пальне для заправки авто на АЗС на території України у бак власного автомобіля. З даним контрагентом є договірні відносини. Якою валютою – гривнею чи євро має розрахуватися контагент на поточний рахунок продавця?
    02.01.2024514