• Посилання скопійовано

Послуги із кальяну на терасі: чи слід отримувати ще одну ліцензію?

Підприємець орендує частину приміщення під магазин та кафе із виходом на терасу. Чи можна реалізовувати послуги з куріння кальяну через магазин підприємця (одне місце торгівлі), який застосовує РРО та має ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, і при цьому сам кальян виносити на терасу?

Відповідно до ст. 15 Закону №481, плата за ліцензію:

  • на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8000 грн на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі;
  • на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 грн. 

Таким чином, щорічна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі становить 2000 грн.

Тобто плата за ліцензію за тютюнові виробів залежить від кількості місць торгівлі, тоді як для алкогольних, – від кількості РРО. Тому перейдемо до визначення місця торгівлі. І якщо воно одно й те ж як для магазину, так і для літньої тераси, то вважаємо, що у цій ситуації одне місце торгівлі й одна ліцензія.

Відповідно до ст. 1 Закону № 481, місце торгівлі - це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. м, обладнане РРО та/або ПРРО (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Державним класифікатором будівель та споруд ДК 018-2000 будівлі визначено як споруди, що складаються з несучих та огороджувальних або сполучених (несуче-огороджувальних) конструкцій, які утворюють наземні або підземні приміщення, призначені для проживання або перебування людей, розміщення устаткування, тварин, рослин, а також предметів.

Відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 розд. 3 Інструкції №327, магазин (крамниця) - об'єкт стаціонарної роздрібної торгівлі, розміщений у відокремленій будівлі або приміщенні, що має торговий зал для покупців з достатньою торговою площею для їх обслуговування та систему спеціальних приміщень (для зберігання товарів, підготовки їх для продажу, підсобних, адміністративних, технічних тощо), оснащених торгово-технологічним устатковуванням, застосовує різні форми продажу товарів у широкому асортименті, надає населенню додаткові послуги, забезпечує високу культуру торгівлі.

Магазин, який займає декілька окремих приміщень в одній будівлі і підпорядкований одному суб'єкту господарювання, обліковується як один магазин (об'єкт роздрібної торгівлі); якщо торгівля здійснюється у декількох окремих приміщеннях у різних будівлях, то кожне приміщення обліковується як самостійний магазин (об'єкт роздрібної торгівлі), навіть у тому разі, коли він підпорядкований одному суб'єкту господарювання.

Саме на підставі вищенаведених норм податківці для ліцензії на алкогольні напої приходять до того, що суб'єкт господарювання, який має магазин та кафетерій (буфет, ресторан тощо), що знаходяться в одній будівлі, для здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями на вказаних об'єктах повинен отримати одну ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями (підкатегорія 113.03 ресурсу «ЗІР»).

Вважаємо, що це роз’яснення має бути актуальним й для ліцензії на тютюнові вироби. Підтвердженням цьому є роз’яснення  податківців, яке діяло для тютюнових виробів: «Якщо підприємство займає декілька відокремлених приміщень в одній будівлі, навіть різних за типом (магазин, ресторан, кафе, буфет тощо), то всі ці приміщення враховуються як одна структурна одиниця. Враховуючи викладене, суб’єкт господарювання повинен придбавати одну ліцензію на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами. При цьому у заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами йому необхідно зазначити адресу місця торгівлі».

Єдине що, літня тераса не зовсім відповідає визначенню окремого приміщення. Згідно з п. 2 Нацстандарту №2, приміщення — це частина внутрішнього об'єму будівлі, обмежена будівельними елементами, з можливістю входу і виходу. То, з іншої сторони, взагалі немає іншого приміщення у вигляді тераси у СГ, адже це не внутрішня частина будівлі.

Та навіть, якщо літню терасу сприймати як окреме приміщення, все одно воно стосується однієї будівлі, а тому, судячи із вищесказаного, вважаємо, що у вищенаведеній ситуації у СГ одне місце торгівлі, а відтак, достатньо раніше отриманої ліцензії на продаж тютюнових виробів.

Заради уникнення непорозумінь радимо також звернутися до ДПСУ за ІПК, адже вищенаведені роз’яснення податківців оперують поняттями «приміщення», тоді як тераса не відповідає такому визначенню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»