• Посилання скопійовано

Несплата штрафів за невиконання нормативу щодо інвалідів: чи діє Закон №533?

З 18 березня 2020 року ресторан знаходиться на карантині, коштів на рахунку немає. До 15.04.2020 року потрібно сплатити штраф за невиконання нормативу щодо інвалідів. Чи будуть нараховані штрафи та пеня за несвоєчасну сплату? Чи діють норми Закону № 533 в даному випадку?

Законом №533, який набрав чинності 18 березня 2020 року, підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ доповнено, зокрема, п. 52-1, згідно з яким, за порушення податкового законодавства, вчиненого протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються, крім санкцій за:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;
  • порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Проте Закон № 875статтею 20  якого визначено  порядок виконання квоти осіб з інвалідністю, а також сплата санкцій за її невиконання, не належить до податкового законодавства, адже  податкове законодавство України складається з Конституції України, ПКУМитного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України, чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування, нормативно-правових актів, прийнятих на підставі та на виконання ПКУ та законів з питань митної справи, рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими ПКУ (ст.3 ПКУ). Відповідно норми Закону №533 тут не діятимуть.

Згідно з  ч. 2, 4, 5 ст. 20 Закону №875  адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу працевлаштування інвалідів. Порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється, виходячи зі 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

У разі несплати адміністративно-господарських санкцій або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду, їх стягнення в примусовому порядку може бути звернено на майно роботодавця в порядку, передбаченому законом.

У довідці від 23.08.2007 р. ВАСУ зазначив, що «виходячи із завдань Фонду стосовно здійснення контролю за виконанням підприємствами нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та сплатою ними адміністративно-господарських санкцій і пені (пп. 3 п. 4 Положення про Фонд соцзахисту інвалідів), фактом вчинення правопорушення є несплата адміністративно-господарських санкцій». Тож право звернення до суду у Фонду інвалідів виникає після встановлення факту несплати адміністративно-господарських санкцій у встановлений законом строк.

Зверніть увагу! До такого штрафу не застосовуються строки давності, визначені ст. 250 ГКУ. Але Фонд обмежений строком звернення до суду за стягненням таких штрафних санкцій. З 01.01.2006 до спірних правовідносин у зазначеній категорії справ застосовуються строки звернення до суду, визначені ст. 122 з урахуванням ст. 120 КАСУ (в редакції станом на 15.12.2017 р).

Відповідно до ч.2 ст. 122 КАСУ для звернення до адміністративного суду суб’єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб’єкту владних повноважень право на пред’явлення визначених законом вимог. Відповідно до ч.1 ст. 120 КАСУ перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Щодо пені, то вона має нараховуватись починаючи від 16 квітня відповідого календарного року та по дату звернення до суду.

У разі, якщо Фонд інвалідів не дотримується таких строків звернення до суду, він втрачає право на стягнення таких штрафних санкцій і, відповідно, пені (якщо у нього не знайдуться підстави для поновлення цих строків і суд визнає такі підстави поважними).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Закони та підзаконні акти»