• Посилання скопійовано

Дохід підприємця, отриманий на його особистий банківський рахунок: як оподаткувати?

Фізособа - підприємець, платник ІІІ групи ЄП, отримав гроші від фізособи за послуги не на рахунок підприємця, а на особисту картку, відкриту на фізособу. Як оподатковуються такі надходження?

Отримання грошової виручки на особисті рахунки підприємця оподатковується як дохід поза межами його підприємницької діяльності, тобто, як дохід фізособи. З такого доходу сплачуються ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Такі доходи, отримані за послуги від інших фізосіб, отримувач самостійно повинен включити до річної декларації про доходи, оскільки такі фізособи не є для нього податковими агентами.

Так вимагають норми пп. 168.2.1 та пп. 168.2.2 ПКУ:

  • платник ПДФО, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
  • особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізособа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка перебуває на обліку у контролюючих органах як особа, що провадить незалежну професійну діяльність.

Отже, якщо підприємець отримував доходи на свої особисті рахунки, йому потрібно за підсумками року подати декларацію про доходи і оподаткувати отримані суми ПДФО 18% та військовим збором 1,5%. 

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів на вибір платника податку:

  1. особисто платником податку або уповноваженою на це особою;
  2. надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  3. засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Декларація відповідно до п. 49.18 ПКУ подається за звітний (податковий) період, що дорівнює  календарному року, для платників ПДФО - до 01 травня року, що настає за звітним.

Якщо підприємець не бажає подавати таку декларацію та сплачувати ПДФО та військовий збір, він повинен повернути платникам всі суми, що отримані ним за його підприємницькі послуги на його особисті рахунки, та запропонувати їм знову сплатити за послуги ФОП, але вже на його підприємницькі рахунки. Тільки в такому випадку ФОП - платник ЄП зможе включити отримані суми в Книгу обліку доходів та у декларацію з ЄП на загальних підставах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    Сьогодні 10:048
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202430
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463