• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» ІІІ групи - платник ПДВ бути другим кредитором за договором відступлення права вимоги?

Перший кредитор – ТОВ платник ПДВ, другий кредитор – ФОП ІІІ групи, платник ПДВ. Чи можливий договір відступлення права вимоги? Що в обліку?

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦКУ, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

  • передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);
  • правонаступництва;
  • виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);
  • виконання обов'язку боржника третьою особою.

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що й правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 ЦКУ).

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 514 ЦКУ).

При цьому положення ст.  517 ЦКУ зобов'язують первісного кредитора передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні.

Відступлення права вимоги в пп. 14.1.255 ПКУ визначено як операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Згідно з пп. 291.6 ПКУ платники єдиного податку 1-3 груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (пп. 292.6 ПКУ).

ДФС в ІПК від 25.07.2019 р. №3469/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та ДФС у Львівській області від 30.01.2019 р. №316/ІПК/13-01-13-01-12 повідомляють, що укладення договору переуступки прав вимоги боргу ФОП – платниками єдиного податку є механізмом розрахунку по правочину купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі, а отже, не дає права ФОП застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

Якщо згідно з договором, за яким ТОВ відступає новому кредитору право вимоги боргу, був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), та у разі визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі, то така господарська операція не суперечить умовам перебування ТОВ на спрощеній системі оподаткування (ІПК ДФС у Запорізькій області від 09.10.2018 р. №4341/ІПК/08-01-12-04-11).

Відповідно до П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

При цьому дебіторська заборгованість визнається активом, якщо існує ймовірність отримання підприємством майбутніх економічних вигід та може бути достовірно визначена її сума (п. 5 П(С)БО 10).

 

Щодо ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

ДФС в ІПК від 27.08.2019 р. № 4005/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору на підставі пп. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора за умови, якщо боргові зобов'язання (вимоги) передаються в обмін на грошові кошти або цінні папери.

Податкова накладна за такою операцією не складається.

При цьому, оскільки майнові права придбані платником податку – резидентом з ПДВ почали використовуватися в неоподатковуваних операціях (зокрема, як зазначено у зверненні в операції, яка не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ), то у такого платника податку – резидента виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до пп. 198.5 ПКУ.

Новий кредитор на дату уступки йому постачальником (первинним кредитором) права вимоги до боржника не формує податковий кредит з ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника – не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ (ІПК ДФС від 26.07.2018 р. №3273/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»