• Посилання скопійовано

Чи може механік працювати водієм на одному підприємстві?

Чи може механік підприємства виконувати при необхідності роботу водія за наявності водійського посвідчення. Чим це регламентується?

Відповідно до ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тобто працівник підприємства має право крім основного трудового договору укладати трудові договори про роботу за сумісництвом. При цьому сумісництво може бути як на одному підприємстві, так і на іншому.

Одним із варіантів оформлення працівника (механіка) на посаду водія є внутрішнє сумісництво.

Сумісництво на підприємстві, яке є для працівника одночасно основним місцем роботи, - є внутрішнім сумісництвом.

Якщо працівник працює як основний працівник і як сумісник, то роботу за сумісництвом має здійснювати у вільний від основної роботи час.

У разі внутрішнього сумісництва трудові відносини за основною посадою та за посадою за сумісництвом оформлюють окремо. За кожною посадою визначають тривалість робочого часу, окремий порядок оплати праці, надання відпусток й інші істотні положення договору. Табель обліку використання робочого часу внутрішніх працівників-сумісників ведуть окремо від табеля використання робочого часу за основним місцем роботи.

Крім того, обов’язковим є надсилання повідомлення про прийняття на роботу до територіальних органів ДФС за місцем обліку працівника внутрішнім сумісником.

Ще одним варіантом оформлення працівника (механіка) водієм є суміщення професій.

Суміщення професій (посад) передбачає виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, передбаченою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) на одному й тому ж підприємстві за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (п. 2 Постанови № 1145).

Суміщення передбачає залучення вже працевлаштованого працівника до виконання обов’язків за іншою (відмінною від обійманої) вакантною посадою в межах раніше укладеного трудового договору. І тут уже працівник виконує додаткові обов’язки за іншою (суміщуваною) посадою (професією) в межах робочого часу за основним місцем роботи. 

Тобто укладати окремий трудовий договір за суміщенням не потрібно, як і не потрібно інформувати податкову про прийняття працівника на роботу. Виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу.

Звертаємо увагу, У разі відсутності вільної посади або посади в штатному розписі, суміщення посад є неможливим і доплата за суміщення посад не може здійснюватись.

Для застосування суміщення потрібна згода працівника на виконання додаткових обов’язків. Про що працівник має написати заяву на суміщення, а роботодавець видати відповідний наказ з установленням доплати за суміщення.

Також роботодавець може прийняти самостійне рішення щодо доручення працівнику виконувати роботи за суміщенням посад керуючись ст. 32 КЗпП шляхом зміни істотних умов праці,  про що працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Зауважимо, що суміщення професії, і в першому і в другому випадку, можливо тільки за згоди працівника. 

Згідно з ч. 2 ст. 105 КЗпП розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Крім того, доплати можуть бути визначені, зокрема Галузевими угодами.

В додатку 3 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки, де викладений Перелік і розміри доплат і надбавок до тарифних ставок, окладів і посадових окладів працівників підприємств, установ і організацій, що мають міжгалузевий характер (крім бюджетної сфери), для встановлення у галузевих, регіональних угодах та колективних договорах. Зокрема, передбачено, що розмір доплати за суміщення посад одному працівнику не обмежується максимальним розміром і встановлюється в межах економії фонду заробітної плати за тарифною ставкою і окладом суміщуваної посади працівника.

Тобто розмір доплати за суміщення вакантної посади підприємства встановлюють самостійно на умовах, прописаних у колективному, трудовому договорі, наказі (розпорядженні) керівника або в іншому локальному акті, що регулює питання оплати праці (положенні про оплату праці тощо).

Таким чином, механік підприємства може виконувати роботу водія шляхом оформлення трудових відносин за одним із двох запропонованих варіантів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»