• Посилання скопійовано

Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників для новоствореного підприємства?

Новостворене підприємство розпочало працювати з червня 2020 року. Для визначення нормативу щодо інвалідів як розраховувати середньооблікову кількість працівників (кількість працівників ділити на 12 місяців чи на 7 місяців) ?

Відповідно до пп. 3.2 Інструкції №286, середньооблікова     кількість    штатних    працівників розраховується на підставі щоденних даних про  облікову  кількість штатних   працівників,  які  повинні  уточнюватись  відповідно  до наказів про прийом,  переведення  працівника  на  іншу  роботу  та припинення трудового договору.

До середньооблікової кількості штатних працівників не включаються працівники, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (пп. 3.2.2 Інструкції № 286).

Показник СКШП за місяць розраховується так (пп. 3.2.1 Інструкції №286):

(К1 + К2 + К3 + ... + КN) / N,

де:

  • К1, К2, К3 ... КN – ОКШП за днями звітного місяця;
  • N – кількість календарних днів звітного місяця (30 (31), 28 (29) – для лютого).

Зауважимо, що кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні ОКШП за попередній робочий день (пп. 3.2.1 Інструкції №286).

Показник СКШП за місяць округлюється за правилом "парної цифри" (п. 3 додатка до Інструкції №286):

  • якщо остання значуща цифра "5", то найближча ліворуч від неї непарна цифра збільшується на одиницю, а парна залишається без змін (3,5 = 4; 6,5 = 6);
  • якщо остання значуща цифра не "5" або після неї ще є цифри, то такий результат округлюється за простим арифметичним правилом (10,49 = 10; 7,52 = 8).

Далі розраховуємо середньооблікову кількість штатних працівників за рік.

Відповідно до пп. 3.2.5 та 3.2.6 Інструкції №286, СКШП за рік визначається так:

(СКШПсіч. + СКШПлют. + СКШПбер. + ... + СКШПгруд.) / 12,

де:

СКШПсіч., СКШПлют., СКШПбер., ..., СКШПгруд. – середньооблікова кількість штатних працівників за місяцями звітного року.

Зверніть увагу, що СКШП облікового складу за рік для новостворених підприємств розраховується шляхом підсумовування СКШП за місяцями роботи підприємства у звітному періоді та ділення одержаного результату на 12 (пп. 3.2.6 Інструкції №286).

Наприклад, новостворене підприємство розпочало діяльність у червні. Середньооблікова кількість штатних працівників становила: у червні – 12 осіб, у липні - 14 осіб,  у серпні - 14 осіб, вересні — 18 осіб, жовтні — 18 осіб, листопаді — 24 особи, грудні — 29 осіб. Середньооблікова кількість штатних працівників за рік становить 11 осіб (12+14+14+18+18+24+29) : 12 =10,75.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»