• Посилання скопійовано

Квитки для працівників нерезидента

В договорі на постачання імпортного обладнання вказано, що обладнання потребує обслуговування, яке проводить постачальник за рахунок покупця. Як документально оформити та віднести на витрати придбання квитків для працівників постачальника- нерезидента, якщо відсутні посадкові талони?

Відповідно до пп. 162.1.1 ПКУ платниками ПДФО є фізичні особи – резиденти і нерезиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Порядок оподаткування доходів, отриманих нерезидентами, визначено пп. 170.10 ПКУ. Відповідно до нього доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів. Відповідно юридична особа, яка виплачує або надає такий дохід нерезиденту, є його податковим агентом.

Якщо у первинних документах не міститься інформація щодо прізвища, ім’я, фізичної особи представника нерезидента, це не означає, що не можна чітко ідентифікувати особу, яка безоплатно отримала квитки, та відповідно визначити суму доходу.  

Тому, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ).

Крім того, оплата приїзду представникам нерезидента для покупця не є відрядженням, тому посадкові талони до квитків (якщо їх обов’язковість передбачена правилами перевезення) необов’язкові. 

Таким чином, вартість проїзду фізичних осіб - нерезидентів, які оплачуються юридичною особою - резидентом за власний рахунок, включається до доходу таких фізичних осіб як додаткове благо та оподатковується ПДФО 18% із застосуванням натурального коефіцієнта за пп. 164.5 ПКУ, та військовим збором 1,5%. Аналогічне роз’яснення надає ДФС в ІПК від 05.08.2019 р. № 3650/6/99-99-13-02-03-15/ІПК.

Тобто, податок повинен бути сплачений безпосередньо нерезидентом, або шляхом компенсації на розрахунковий рахунок або в касу підприємства. 

При цьому, на вимогу п. 170.10.3 ПКУ (у разі сплати податків за нерезидента) між підприємством і нерезидентом повинен бути укладено договір про виплату відповідної суми доходу, а також розмір утриманих з нього податків.

Якщо підприємство самостійно забажає сплатити податки з доходу представників нерезидента, воно повинно врахувати, що при сплаті ПДФО та військового збору за власний кошт, така сума податків буде також розцінюватись як додаткове благо фізичної особи і знову підлягатиме оподаткуванню.

Крім цього, фізична особа-нерезидент, яка планує отримувати доходи від підприємств, що знаходяться на території України, повинна отримати реєстраційний номер облікової картки платника податку шляхом подання відповідному контролюючому органу облікової картки фізичної особи-платника податків (за формою №1ДР).

Зверніть увагу, що такий дохід у формі № 1ДФ відображається з ознакою доходу 126 із зазначенням ІПН. У випадку ж, якщо підприємством в №1ДФ не буде зазначено номер облікової картки платника податку, то на таке підприємство очікують штрафи у розмірі 510 - 1020 гривень.

Відповідно нараховане додаткове благо непрацівнику підприємства в бухгалтерському обліку будуть витратами Дт 92 Кт 311, 631 (або інші рахунки), крім того ці суми зменшать бухгалтерський фінансовий результат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»