• Посилання скопійовано

Повернення нерезиденту курсової різниці між курсом договору та міжбанку

Підприємство надає послуги нерезиденту. Валютою договору і оплати є євро. Курс євро зафіксовано у договорі на рівні 26,7. На дату оплати курс міжбанку є вищим за встановлений договором і нерезидент вимагає повернення курсової різниці (передбачено договором).Чи можливий такий перерахунок? Що з ПЗ з ПДВ?

Згідно з п. 17 розділу IV Інструкції №7, банк з метою здійснення валютного нагляду за повнотою розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів використовує передбачені в договорі умови перерахування валюти ціни у валюту платежу, якщо згідно з умовами договору валюта платежу відрізняється від валюти ціни.

При цьому, у Інструкції №7 наводяться такі терміни:

  • валюта платежу - будь-яка валюта, в якій згідно з умовами договору здійснюється оплата товару;
  • валюта ціни - будь-яка валюта, в якій згідно з умовами договору встановлюється ціна товару.

Крім цього, у розділі «Валютно-цінові застереження» Постанови №444 від 21 червня 1995 р. наведено таку типову платіжну умову зовнішньоекономічних договорів (контрактів), у разі, коли валюта ціни і валюта розрахунку збігаються, але ціна товару ставиться у залежність від курсу іншої валюти:

«Сума даного договору (контракту) становить ..Х.. одиниць .. зазначеної валюти .. . Якщо у день, що передує дню платежу, курс .. зазначеної валюти .. стосовно до .. зазначеної іншої валюти .. зміниться порівняно з курсом .. зазначеної валюти .. стосовно до .. зазначеної іншої валюти .. на день, який передує дню підписання договору (контракту), що становить Y .. зазначеної валюти .. за одиницю .. зазначеної іншої валюти .., зміниться і сума даного договору (контракту) у відповідній пропорції».

З цього можна зробити висновок, що описані у запитанні умови договору відповідають законодавству України та, своєю чергою, не порушують умов про валютний контроль.

В даному випадку у запитанні як валютою ціни (валюта, що зазначається у договорі та акті), так і валютою платежу є євро. Однак, як було зазначено вище, цілком можливий варіант, у разі, якщо валюта ціни і платежу співпадають, здійснити прив’язку до курсу іншої валюти, в даному випадку гривні. За такого підходу вважаємо, що при поверненні нерезиденту «курсової різниці» (між курсом встановленим в договорі та курсом міжбанку на дату платежу) має місце коригування вартості наданих послуг у валюті (тобто зміна суми ціни договору).

 

ПДВ

Підпунктом «б» пп. 185.1 ПКУ визначено, що об’єк­том оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно із пп. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Разом з цим, з роз’яснення податківців у підкатегорії 101.06 «ЗІР» можна зробити висновок, що платник податків, у разі встановлення ціни в іноземній валюті, визначає податкове зобов’язання з ПДВ за офіційним курсом гривні до іноземних валют, який діє на дату визначення таких податкових зобов’язань.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, суми податкових зобов'язань постачальника підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Оскільки як було зазначено вище, на думку автора, має місце прив’язка ціни договору до курсу іншої валюти (в даному випадку гривні) і, відповідно, відбувається зміна суми ціни договору, то суми податкових зобов’язань також підлягають коригуванню виходячи з курсу НБУ на дату такої зміни.

У такому випадку платник податків складає розрахунок коригування до податкової накладної (з причиною коригування «Зміна ціни») і відображає відповідне зменшення суми податкового зобов’язанні у рядку 4.1.1 Декларації з ПДВ та Додатку 1 до Декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023236
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202397
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202386
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202398
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202355