• Посилання скопійовано

Уточнення декларації з нерухомості за 2018 рік

Як у 2021 році заповнювати уточнюючу декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, якщо коригуються дані декларації 2018 року?

Щодо різних форм декларацій за 2018 і 2021 рік

У 2021 році застосовується форма декларації, затверджена Наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №405.

Відповідно до пп. 50.1 ПКУ, у разі самостійного виявлення платником податку у майбутніх податкових періодах помилок, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Таким чином, подаючи у 2021 році уточнюючу декларацію до декларації за 2018 рік потрібно застосовувати зазначену форму (у редакції Наказу №897).

Але у 2018 році застосовувалася форма декларації згідно з первісною редакцією Наказу №405.

Це означає, що уточнюючи у 2021 році показники декларації за 2018 рік потрібно враховувати розходження у формах декларації. У попередній формі об’єкти житлової та нежитлової нерухомості окремо не розділялися і відображалися разом у декларації. Сума податку (річна і з розподілом за кварталами) відображалася в декларації. 

А в додатку наводилася тільки інформація щодо кожного об’єкта як житлової, так і нежитлової нерухомості. Сума податку в додатках не наводилася.

У зміненій формі декларації з’явилося два додатки:

  • 1 – з даними про житлову нерухомість;
  • 2 – нежитлову.

Причому в додатках наводиться не тільки інформація про кожен об’єкт нерухомості, а й розраховується сума податку (річна і з розподілом за кварталами).

А до декларації з додатків переносяться тільки загальні суми стосовно нарахованого податку, а також сум уточнень податку, сум штрафу, пені. Причому окремо наводяться дані по житловій нерухомості і по нежитловій.

 

Як уточнювати показники колишньої форми декларації в новій формі? 

Якихось консультацій податкової щодо заповнення уточнюючої декларації в цій ситуації немає. Тому для уникнення непорозумінь рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію.

На наш погляд, уточнюючу декларацію потрібно заповнити так:

Спершу заповнюємо уточнюючі додатки.

Спершу заповнити розділи І уточнюючих додатків 1 і 2, в яких навести інформацію про нерухомість (житлову в додатку 1, нежитлову в 2), розрахувати суму податку усього і по кожному кварталу – так, як потрібно було робити правильно ще в декларації 2018 року.

Потім заповнити розділи ІІ уточнюючих додатків 1 і 2. В рядку 4 «Нараховано за даними раніше поданого розрахунку» навести суму податку, яка відображалася в рядку 6 декларації за 2018 рік. Але в цьому рядку відображалася загальна сума як за житловою, так і за нежитловою нерухомістю. Тому цю суму слід розподілити і «житлову» частину записати в рядок 4 розділу ІІ додатку 1, а «нежитлову» в рядок 4 розділу ІІ додатку 2.

Далі в рядку 5 розділу ІІ додатків наводиться сума до збільшення, а в рядку 6 сума до зменшення. Якщо нарахували суму до збільшення (недоплата), розраховуємо суму штрафу, яку відображаємо в рядку 7 розділу ІІ додатків.

Нарешті, в рядку 8 розділу ІІ додатків відображається сума нарахованої пені, у разі, якщо нараховано недоплату в рядку 5 і штраф в рядку 7.

 

Особливості нарахування пені

Пеня при самовиправленні, шляхом подачі уточнюючого розрахунку за пп. 50.1 ПКУ нараховується за період починаючи з 91 календарного дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податку (див. пп. 129.1.3 ПКУ), а закінчується у день зарахування недоплати і штрафу на відповідний бюджетний рахунок (пп. 129.3.1 ПКУ).

Пеня нараховується на суму недоплати і штрафу, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний день протягом періоду нарахування пені.

Але відповідно до п. 52-1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ, протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Тобто, за період карантину пеня не нараховується. Після заповнення уточнюючих додатків заповнюємо уточнюючу декларацію. Фактично переносимо з додатків 1 і 2 підсумкові показники у відповідні рядки декларації.

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»