• Посилання скопійовано

Суб’єкт господарювання змінив місцезнаходження: куди подавати об’єднану звітність?

Благодійна організація змінила юридичну адресу. З березня 2021 року сплачує ВЗ та ПДФО за старим місцезнаходженням, а ЄСВ - за новим. Основне місцезнаходження з березня 2021 р. зареєстровано в Подільському районі м. Києва. Куди подавати об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?

Коли суб’єкт господарювання змінює місцезнаходження, відповідно до Порядку № 1588, до закінчення року його обліковують в органі ДПС:

  • за попереднім місцезнаходженням як за неосновним місцем обліку — із ознакою того, що він є платником податків до закінчення року;
  • за новим місцезнаходженням як за основним місцем обліку — із ознакою того, що він стане платником податків із наступного року (абз. 2 п. 10.13 розд. Х Порядку № 1588).

Такі правила до 2020 року включно були чинні для звітності з ПДФО — форми № 1ДФ. Для форми Д4 Закон про ЄСВ встановлював інші правила: у разі зміни місцезнаходження з ЄСВ звітували за новим місцезнаходженням.

Починаючи з 2021 року роботодавці звітують з ЄСВ у складі звітності з ПДФО у єдиному Податковому розрахунку. Тож куди подавати Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ — за попереднім чи новим місцем реєстрації?

До 17 березня 2021 року в ЗІР була чинна відповідь, відповідно до якої податківці зауважували, що відповідно до п. 10.13 розд. Х Порядку № 1588, у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду. До закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Отже, як підсумовували податківці, у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, суб’єкт господарювання до закінчення поточного бюджетного року сплачує податок на доходи фізичних осіб та подає звітність за попереднім місцезнаходженням.

Аналогічна позиція ДПС розміщена також  тут.

На сьогодні зазначена відповідь переведена до нечинних з формулюванням «у зв’язку з розміщенням уніфікованого запитання – відповіді».

Разом з тим в підкатегорії 103.25 ЗІР додано нову чинну відповідь. Слід зауважити, що аргументи та посилання, які наведені в ній (норми ПКУ, а також Порядку № 1588) повністю тотожні вищезазначеній «нечинній» відповіді. Проте в підсумку нової чинної відповіді податківці роблять зовсім інший висновок: у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, суб’єкт господарювання до закінчення поточного бюджетного року сплачує податок на доходи фізичних осіб за попереднім місцезнаходженням.

При цьому Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, подається за основним місцем обліку, тобто до контролюючого органу за новим місцезнаходженням.

Отже, на поточний момент, спираючись на думку податківців, благодійна організація має подавати об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ  за новим місцезнаходженням, тобто до ДПІ Подільського району м. Києва.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»