• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в декларації на нерухомість?

Суб'єкт господарювання - платник податку на нерухоме майно помилково заповнив у декларації розділ щодо житлової нерухомості, а також помилково подав додаток 1. Як відобразити виправлення помилки?

Керуючись ст. 50 ПКУ у випадку виявлення помилок платнику податку на нерухомість слід надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації. 

Також потрібно взяти до уваги порядок сплати податкових зобов’язань.

Сплата податку на нерухоме майно здійснюється авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом. За загальним правилом пп. 266.8 ПКУ, граничний термін сплати податку – 29 число місяця, що наступає за звітним кварталом. І це - 29 квітня, 29 липня, 29 жовтня та 29 січня року наступного. 

Але за пп. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються. Тож у випадку невчасної сплати ПЗ за 1 квартал, платнику не загрожують санкції за пп. 126.1 ПКУ. Проте від обов’язку сплати узгодженої суми грошового зобов’язання платників податків не звільнено.

Згідно з п. 52-5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно у період з 01 березня по 31 березня 2020 року. За квітень 2020 р. платники сплачують податкове зобов’язання у повному обсязі за місцезнаходженням об’єкта нежитлової нерухомості у строк до 30 червня 2020 р.

Тому враховуючи вказані вище норми пп. 52-1 та пп. 52-5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ всі платники податку на нерухоме майно мають право подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі декларації, де відобразити відповідні зміни щодо сплати ПЗ за податковий період березень 2020 року.

У разі уточнення податкових зобов’язань протягом року (після граничного терміну подання декларації у редакції наказу Мінфіну від 15.11.2018 р.) у графі "уточнююча" рядка 1 заголовної частини проставляється відмітка «Х». 

Зверніть увагу, у графі "порядковий №"  заголовної частини декларації зазначається номер декларації арабськими цифрами, починаючи з одиниці, послідовно за порядком зростання кількості поданих з початку року податкових декларацій разом із уточненнями.

У рядку 2 у комірці 1.2 слід проставити період, що уточнюється. Періодом, що уточнюється, враховуючи, що платником подавалась декларація на рік, вважається період, за який платник, самостійно узгоджує суму податкового зобов’язання у зв’язку з самостійним виявленням помилки у раніше поданій декларації, що уточнюється — 2020 рік.

Разом з уточнюючою декларацією потрібно подати окремі уточнюючі розрахунки для об’єктів житлової (додаток 1) та нежитлової (додаток 2) нерухомості. 

У рядку 7 кожної коміркі будуть вказані кількість додатків/розрахунків (за умовами запитання додаток 1 — 1 та додаток 2 — 1). Далі у кожному із додатків буде вказаний порядковий номер декларації та порядковий номер розрахунку. Загальна кількість розрахунків/додатків дорівнює рядку 7 декларації.

При подачі уточнюючої декларації до грнаничного строку сплати ПЗ, штрафів не буде, тому що відсутній факт заниження ПЗ. Ще раз наголошуємо, важливо подати уточнення не пізніше 30 квітня 2020 року.

1. Враховуючи суть помилки, платник податку повинен "зняти" всі показники із поданого раніше додатку 1. 

Розділ І "Розрахунок податкового зобов’язання" не заповнюється, адже у СГ не має житлової нерухомості, відповідно не має об’єкта оподаткування, рядок 3 з прочерком.

Розділ ІІ "Уточнення податкового зобов’язання" заповнюється так:

  • у рядку 4 вказуються показники рядка 3 додатка 1 до декларації, що уточнюється;
  • у рядку 6 відобразиться результат до зменшення ПЗ: р.4 - р. 3.

2. Заповнити додаток 2.

Розділ І "Розрахунок податкового зобов’язання":

  • у рядку 2.1 кожної колонки зазначається кількість місяців перебування об’єкта нерухомості у власності платника у кожному кварталі але у колонці 9, враховуючи п. 52-5 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ слід проставити 2;
  • у рядку 3 вказується розрахована сума податкових зобов’язань на звітний 2020 рік.

Розділ ІІ "Уточнення податкового зобов’язання" заповнюється так:

  • у рядку 4 зазначаються показники рядка 3 додатка 2 до декларації, що уточнюється і це прочерк;
  • у рядку 5 відобразяться суми із рядка 3 (р.3 — р. 4);
  • рядки 7 та 8 не заповнюються, адже уточнення подається до граничного терміну сплати ПЗ.

3. У формі декларації заповнюються:

  •  рядок 5.3 -  сума значень колонки 3 рядка 6 розділу ІІ;
  • рядок 6.2 - сума значень колонки 3 рядка 5 розділу ІІ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024401
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202488
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202462
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202461
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024188