• Посилання скопійовано

Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?

Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?

Засвідчення фінансового звіту КІК

Податківці у підкатегорії 102.20.01. ЗІР підкреслили, що відповідно до пп. 392.5.2 ПКУ контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг»  та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До Звіту в обов’язковому порядку додаються засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Враховуючи те, що Звіт подається в електронному вигляді, копії фінансової звітності, які є додатком до Звіту та невід’ємною його частиною, подаються в електронному вигляді у довільній формі у форматі pdf.

Порядок засвідчення копій документів визначений пп. 5.26 Національного стандарту України Державна уніфікована система документації, Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації «Вимоги до оформлювання документів» ДСТУ 4163:2020, затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 01.07.2020 р. № 144, який набрав чинності 01.09.2021.

Пунктом 5.26 Національного стандарту «Вимоги до оформлювання документів» (ДСТУ 4163:2020) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій».

Особа, яка є підписантом фінансової звітності, проставляє відмітку про засвідчення копії такого документа.

Звертаємо увагу, що норми діючого законодавства не передбачають переклад на українську мову фінансової звітності, яку складено іноземною мовою, а також її апостилювання та нотаріального засвідчення.

Таким чином, фінансовий звіт КІК завіряє підписант фінансової звітності відповідно до вимог ДСТУ 4163:2020. Переклад такого звіту не передбачено. Та за бажанням платника його можна подати.

 

Порядок формування звітності

Для подачі податкової декларації про майновий стан і доходи ФО може скористатися електронним кабінетом платника. Для цього користувачу необхідно в приватній частині (особистому кабінеті) вибрати режим «Введення звітності», який надає можливість створити, редагувати, підписати та надіслати звітність до контролюючих органів. 

У режимі «Введення звітності» в панелі навігації необхідно обрати відповідний фільтр, а саме: Рік, Період та Тип форми. За замовчуванням користувач отримує перелік всіх звітів за відповідний звітний період. Звітний період (місяць, квартал чи рік) визначається двома параметрами - роком та місяцем.

Із запропонованого переліку форм, необхідно вибрати саме ту форму звітності, яка безпосередньо відповідає необхідному звітному періоду.

В наведеній ситуації період - 2023 рік.

Звіт - F0100214 Податкова декларація про майновий стан i доходи.

До даного звіту передбачені додатки. Користувач ЕК обирає необхідні додатки і створює звіт.

Зауважимо, що даною формою передбачено додаток F1360102 Документ довільного формату.

Саме цей додаток дозволяє додавати файли в PDF форматі. Його користувач ЕК використовує для подачі фінансового звіту КІК. 

Звертаємо увагу, що даний додаток також можна використати при подачі підтверджуючих документів для отримання податкової знижки за лікування та інших документів передбачених законодавством.

Після заповнення декларації, користувач заповнює додатки.

В верхній панелі біля вкладки «головний документ», якому відповідає декларація, у вкладці «додаток» наведено перелік додатків. 

Обираємо додаток, Документ довільного формату. Файл у форматі pdf не може бути більше 5МБ. Окремо додаємо приклад заповнення додатку. Сама інструкція введення звітності доступна тут.

Наведений документ є лише прикладом, платник самостійно присвоює назву документу, адже цей додаток довільного формату.

Отже, ФОП для подачі звіту як ФО використовує ЕК, який функціонально об’єднує всю інформаційну базу щодо нього як платника податків.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202432
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024796
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024133
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202484
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202477