• Посилання скопійовано

Доставка товару власним транспортом: код КВЕД та документальне оформлення

Підприємство здійснює діяльність з продажу товарів. Має можливість доставки товару власним автотранспортом. В Держреєстрі має зареєстровані види діяльності за кодом КВЕД 52.29, 52.24. Чи можна здійснювати діяльність з доставки маючи ці коди? Якими документами оформляти доставку товару?

Щодо діяльності з доставки товару

Якщо за договором з покупцями підприємство продає товар, і згідно з договором доставка здійснюється за рахунок підприємства продавця, це означає, що підприємство здійснює діяльність з продажу товару. І не здійснює діяльності з автоперевезень.  Адже окремого договору на автоперевезення не складається. І покупець окремо не сплачує за автоперевезення (за доставку).  Фактично покупець купує товар з базисом поставки франко-склад покупця. Вартість перевезення має покриватися доходом від продажу товару.

Підприємство здійснюватиме діяльність з автоперевезень, якщо окремо укладатиме з покупцем договір на доставку (на автоперевезення). Тобто, буде два договори – один на продаж-купівлю товару, другий на доставку товару (автоперевезення).

В такому разі покупець за автоперевезення сплачуватиме окремо. 

Якщо підприємство здійснює автоперевезення за окремим договором, тобто воно здійснює діяльність з автоперевезень, чи обов’язково йому мати відповідний зареєстрований КВЕД такої діяльності?

Відповідно до ч. 1 ст. 19ст. 43, ст. 44 ГКУ суб’єкт господарювання може здійснювати будь-які види підприємницької діяльності, окрім тих, які заборонено законом.

Відповідно до розділу 1 КВЕД, цей класифікатор - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації.

Таким чином, наявність чи відсутність зареєстрованого коду КВЕД не впливає на можливість підприємства займатися відповідною діяльністю.

Хоча на практиці, якщо підприємство займається видами діяльності, за якими відсутній код КВЕД в їх реєстраційних даних,  воно може стикнутися з різноманітними проблемами в першу чергу зі сторони податкової – від блокування податкових накладних, від позбавлення статусу платника ЄП групи 3 (якщо підприємство є платником цих податків) до визнання господарських операцій сумнівними тощо.

Тому для уникнення можливих непорозумінь доречно реєструвати коди КВЕД на ті види господарської діяльності, за якими підприємство фактично здійснює діяльність.

 

Який має бути код КВЕД у разі перевезень товарів?

Підприємство має зареєстрований код КВЕД 52.24 «Транспортне оброблення вантажів» і 52.29 «Інша допоміжна діяльність у сфері транспорту». Перший стосується діяльності з навантаження та розвантаження вантажів. Другий – експедиційної діяльності, організації перевезень тощо.

Тобто, за цими кодами КВЕД не здійснюється діяльність з автоперевезень вантажів. Автоперевезення вантажним автомобільним транспортом – це код КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт».

Таким чином, якщо підприємство здійснює перевезення вантажним автотранспортом, потрібно реєструвати код КВЕД 49.41.

Поряд з цим, залежно від особливостей здійснюваних підприємством перевезень може бути й інший код КВЕД. Вирішувати це питання потрібно індивідуально після детального ознайомлення з особливостями перевезень.

 

Щодо документального оформлення

Виходячи зі змісту Правил №363, Переліку №207, якщо доставка товару здійснюється за окремим договором, така доставка має оформлятися ТТН.

Якщо ж доставку здійснюють в рамках договору купівлі-продажу товару, де зазначено, що доставка здійснюється на склад покупця за рахунок продавця, може оформлятися звичайна накладна.

Поряд з цим у договорі сторони самостійно можуть врегулювати питання документального оформлення доставки товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»