• Посилання скопійовано

Переведення посадових осіб ОМС, прийнятих до війни, на іншу посаду

Чи можна переводити на вищі посади посадових осіб в ОМС під час воєнного стану, якщо вони прийняті до війни?

20 травня 2022 року набув чинності Закон №2259-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, до Закону № 389, яким уточнено окремі питання здійснення місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Згідно з ч. 5 ст. 10 Закону №389 у період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби, посади в органах місцевого самоврядування, посади керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, комунальних підприємств, установ, організацій керівником державної служби або суб’єктом призначення, сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом.

Для цього претенденту достатньо подати:

  • заяву;
  • заповнену особову картку встановленого зразка;
  • документів, що підтверджують громадянство України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

При цьому не подається (ч. 6 ст. 10 Закону №389):

Зазначені документи потрібно буде подати протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану (ч. 7 ст. 10 Закону № 389).

Спеціальна перевірка, передбачена Законом "Про запобігання корупції" та Законом "Про очищення влади", стосовно осіб, призначених у період дії воєнного стану, буде здійснена протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, крім випадку звільнення такої особи до дня припинення чи скасування воєнного стану або закінчення проведення зазначених перевірок під час дії воєнного стану (ч. 8 ст. 10 Закону № 389).

Про це також йдеться у роз’ясненні №161-р/з від 25.10.2022 р. Національного агентства України з питань державної служби .

Також, після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше 6 місяців з дня його припинення чи скасування, на посади в ОМС оголошується конкурс, передбачений відповідним законом. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено у період дії воєнного стану, становить не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану (абз. 2 ч. 7 ст. 10 Закону №389).

Таким чином, призначити на посаду в ОМС, у період воєнного стану, можна і шляхом переведення посадової особи на іншу посаду, але лише тієї посадової особи, що прийнята до початку воєнного стану. Оскільки обмеження, щодо переведення на посади в ОМС,  встановлене абз. 2 ч. 5 ст. 10 Закону №389, стосується  лише посадових осіб призначених у період дії воєнного стану без обов’язкового конкурсного відбору.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»