• Посилання скопійовано

Переуступка боргу з ПФД: які наслідки для всіх сторін – боржника, первісного і нового кредиторів?

Підприємство А (загальна система) надало сільгосппідприємству (платник ЄП групи 4) поворотну фінансову допомогу. Підприємство А укладає з підприємством С договір уступки вимоги, згідно якого новим кредитором стає С. Які наслідки для всіх трьох підприємств? Які виникають ризики, якщо підприємство С не оплатить вартість допомоги підприємству А у строк, вказаний у договорі ?

Докладно про переуступку боргу ми писали у статті https://online.dtkt.ua/Book/%C2%AB%D0%94%D0%9A%C2%BB%20%E2%84%9614-2016.epub/navPoint-9

Тут наведемо основні тези для даної ситуації.

Особливістю договору переуступки права вимоги є те, що відбувається зміна кредитора, так би мовити, «ви мені нічого не винні, а будете винні іншому кредитору». Правове визначення договору переуступки права вимоги викладено в ст. 512 — 519 ЦКУ. Переуступка права вимоги може складатися як на грошову заборгованість, так і на товарну заборгованість. Тобто на момент складання договору новий кредитор отримує всі права на зобов'язання первісного кредитора, які існували на такий час, якщо інше не передбачено законом або договором.

Тобто переуступка заборгованості може бути за номіналом, з дисконтом або нижче за номінал. В залежності від цьго формуються доходи і витрати у первісного та нового кредиторів.

 

Податок на прибуток

Нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями відступлення права вимоги та не передбачено окремої статті, яка регулює облік зазначених операцій. Тобто доходи та витрати з вищеназваних операцій мають визначатися відповідно до НП(С)БО або МСФЗ1 та пп. 141.4.1 ПКУ щодо особливостей оподаткування нерезидентів. Такі операції відображаються за правилами бухгалтерського обліку – в залежності від того, за якою ціною переуступлено заборгованість.

Податок на додану вартість

Згідно з ч. 3 ст. 656 ЦКУ, предметом договору купівлі-продажу може бути право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру. До договору купівлі-продажу права вимоги застосовуються положення про відступлення права вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з п. 188.1 ПКУ, базою оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів/послуг. Але, проаналізувавши ст. 512 — 519 ЦКУ та пп. 14.1.255 ПКУ, можна зробити висновок, що операції з відступлення права вимоги грошових зобов'язань не належать до операцій з придбання/виготовлення товарів/послуг.

Відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ, не є об'єктом оподаткування операції з торгівлі за кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями, за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Отже, якщо боргові зобов'язання передаються одним платником податку іншому в обмін на кошти або цінні папери, то такі операції не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняють податкових наслідків з ПДВ у первісного кредитора.

Щодо нового кредитора, то він на дату переуступки йому первісним кредитором права вимоги до боржника не формує ПК з ПДВ на суму такого відступленого права вимоги, а на дату отримання боргу від боржника — не нараховує ПЗ з ПДВ.

Несвоєчасність

Бухгалтерський облік переуступки права грошової вимоги

Первісний та новий кредитори отримують доходи та витрати в залежності від того, за якою вартістю відступлено заборгованість.

У підприємства-боржника змінюється лише кредитор, якому потрібно сплатити кошти. У платників ЄП 4-ї групи заміна кредитора не впливає на суму єдиного податку, оскільки вона розраховується від оцінки землі. Також операції із заміни кредитора дозволені платникам єдиного податку 4-ї групи.

Несвоєчасність виконання своїх зобов’язань сторонами договору додаткових податкових ризиків не створює. Відповідні наслідки виникнуть лише у разі, якщо заборгованість стане безнадійною.

Бухоблік та формування доходів і витрат показані у таблиці на прикладі: первісний кредитор – підприємство А надало фіндопомогу підприємству В (платник єдиного податку 4-ї групи) в сумі 10000 грн. Згодом підприємство А переуступило заборгованість підприємства В в сумі 10000 грн новому кредитору підприємству С з дисконтом – за 6000 грн.

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

Підприємство А (первісний кредитор)

 

 

 

Надання поворотної фіндопомоги підприємству В

377 (В)

311

10000

Переуступлено право вимоги підприємству С (новий кредитор) в сумі нижче номіналу

377 (С)

377 (В)

6000

Оплачено вимогу підприємством С в сумі нижче номіналу

311

377 (С)

6000

Відображено витрати від переуступки прав вимоги

949

377 (В)

4000

Підприємство В (боржник)

 

 

 

Отримано ПФД від підприємства А (первісний кредитор)

311

685 (А)

10000

Проведено переуступку права вимоги на підприємство С (новий кредитор) – у повній сумі боргу

685 (А)

685 (С)

10000

Перераховано борг підприємству С (новий кредитор)

685 (С)

311

10000

Підприємство С (новий кредитор):

 

 

 

Відображено переуступку права вимоги

377 (В)

685 (А)

6000

Відображено дохід від отримання боргового зобов'язання за ціною нижче номіналу, що належить до погашення

377 (В)

719

4000

Погашено борг перед підприємством А (первісним кредитором)

685 (А)

311

6000

Отримано кошти від підприємства В (боржника)

311

377 (В)

10000

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»