• Посилання скопійовано

Підприємство не проводило утримання аліментів: штраф та наслідки

Підприємство отримало рік тому листа від виконавчої служби на стягнення аліментів з найманого працівника. Відрахування не були проведені. Які штрафи має право накласти виконавча служба за непроведення відрахувань? Чи потрібно буде робити відрахування за весь рік та як, якщо зарплату він отримав в повному обсязі? Що зі звітністю в такому випадку?

Статтею 181 СКУ передбачено способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

Також є ще один спосіб стягнення аліментів - за рішенням суду, які присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відрахування аліментів  здійснюється із суми зарплати, після утримання з неї податків і зборів, тобто ПДФО і військового збору (ч. 1 ст. 70 Закону №1404).

 

Які штрафи має право накласти виконавча служба за непроведення відрахувань?

За несплату аліментів на боржника (працівника) може бути накладений фінансовий штраф за ст. 71 Закону №1404.

Так, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 1 рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% суми заборгованості.

Наприклад, якщо боржник має щомісяця сплачувати аліменти в розмірі 2000 грн, ухиляється від їх сплати протягом 1 року, то сума боргу становитиме 24 000 грн. У зв’язку з цим виконавцем на таку особу буде накладено штраф у розмірі 20% від цієї суми, а саме в розмірі 4800 гривень (24000 х 20%). Загальна сума 28800 грн перераховується на користь дитини.

Крім того, за несплату аліментів передбачено також адміністративну (ст. 183-1 КпАП) та кримінальну (ст. 164 ККУ) відповідальність.

Також зазначаємо, що у разі прострочення сплати аліментів стягувач також має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% суми несплачених аліментів за кожен день протермінування від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100% заборгованості (ст. 196 СКУ). 

У правовому висновку ВС/КЦС № 359/9950/16-ц від 17.10.2018 посилаючись на ст. 196 СКУ зазначає, що основною підставою для нарахування пені є саме винні дії платника аліментів. На платника аліментів не можна покладати таку відповідальність, якщо заборгованість утворилася з незалежних від нього причин, зокрема, у зв'язку з несвоєчасною виплатою заробітної плати, затримкою або неправильним перерахуванням аліментів банками. В інших випадках стягується неустойка за весь час прострочення аліментів.

Відповідно до правової позиції Великої палати Верховного Суду від 03 квітня 2019 року по справі № 333/6020/16-ц розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов'язання не включається до строку заборгованості) та помножити та 1 відсоток.

Тобто, заборгованість за місяць х кількість днів заборгованості х 1%.

Тож, законодавство не вбачає порушення з боку роботодавця за непроведені утримання аліментів за виконавчими листами (навіть за їх вини), а тільки працівника, боржника таких аліментів, мабуть, через те, що при отриманні зарплати (отриманні щомісячно розрахункового листа про зарплату) працівник бачив факт не утриманих аліментів та приховав його.

 

Чи потрібно буде робити відрахування за весь рік та яким чином, якщо зарплату він отримав в повному обсязі?

Порядок стягнення аліментів на утримання дітей визначено статей 179-197 СКУ.

За змістом зазначених норм законодавства розмір заборгованості з аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення.

Визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається державним або приватним виконавцем (ч. 3 ст. 71 СКУ). Виконавець  обчислює розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця, а також може проводити індексацію, якщо аліменти встановлено у твердій грошовій сумі, та повідомляє про розрахунок заборгованості стягувачу і боржнику, зокрема, у разі подання заяви стягувачем або боржником (ч. 4 ст. 71 СКУ).

Зазначимо, що відповідно до СКУ аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Отже, працівник (боржник), не чекаючи на ще один виконавчий лист, але вже про стягнення заборгованості, може самостійно звернутися з заявою до виконавця про розрахунок заборгованості. Результат розрахунку надати в бухгалтерію.

Бухгалтер з місяця виявлення несплати аліментів за виконавчим листом починає проводити їх утримання та перерахування до виконавця на користь стягувача з відповідним відображенням в Додатку 4ДФ до Об’єднаної звітності за ознакою доходу «140».  Той факт, що перерахунок аліментів здійснюється виконавчій службі, не впливає на заповнення графи 2 розділу І Додатка 4ДФ — в ньому все рівно вказується номер стягувача аліментів-фізособи. При цьому попередній рік несплати до уваги не береться, допоки не надійдуть результати розрахунку заборгованості з аліментів від виконавця і порядком їх утримання.  

Увага! Із суми аліментів не утримається ПДФО та ВЗ.

 

Що зі звітністю в такому випадку?

За кожною постановою про стягнення роботодавцями, з якими боржник перебуває у трудових відносинах, щомісяця та після закінчення строку відповідних виплат або у разі звільнення працівника подається окремий звіт про здійснені відрахування та виплати (п. 8  Інструкції № 512/5).

Тож, при утриманні аліментів за виконавчими листами підприємство зобов’язане подавати щомісячний Звіт про здійснення відрахувань і виплат (додаток 9 до Інструкції №512/5) до державного чи приватного виконавця. Конкретні строки подання Звіту законодавством не визначені, але варто його подати відразу після закінчення виплати заробітної плати.

Починає підприємство звітувати перед виконавцем за фактом проведення утримання/ перерахування аліментів, а після отримання розрахунку заборгованості до звіту включатиметься окрім утриманих аліментів за відпрацьований місяць ще й сума боргу з відповідними відмітками у примітках звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 126
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 501
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249373