• Посилання скопійовано

Чи будуть штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН у жовтні-грудні 2020 року?

Чи застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН у періоді з жовтня по грудень 2020 року?

Розмір штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН у 2020 році

Згідно з пп. 120-1.1 ПКУ порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого для реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 10 до 50% суми ПДВ, зазначеної в таких ПН/РК в залежності від кількості календарних днів порушення строку реєстрації.

При цьому, з 23.05.2020 року введено окремий розмір штрафів до ПН, в яких не зазначається сума ПДВ. Зокрема, до таких випадків належать:

  • ПН/РК, складених на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ;
  • ПН, складених на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою;
  • ПН, складених відповідно до пп. 198.5 ПКУ у разі здійснення операцій, визначених пп. "а" - "г" цього пункту, та РК, складених до таких ПН;
  • ПН, складених відповідно до ст. 199 ПКУ, та РК, складених до таких ПН;
  • ПН, складених відповідно до абз. 11 пп. 201.4 ПКУ.

За порушення граничного строку реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН на платника податку накладається штраф у розмірі 2% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1020 грн (пп. 120-1.1 ПКУ).

Якщо за результатами перевірки контролюючого органу встановлено відсутність реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН, на платника податку накладається штраф у розмірі 5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 грн (пп. 120-1.2 ПКУ).

 

Звільнення від штрафів на час карантину

Відповідно до п. 52-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платники не звільняються від застосування до них фінансової відповідальності контролюючими органами, зокрема, за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну) сплату податкових зобов’язань з ПДВ.

При цьому протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) не будуть застосовуватися санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН. Про це повідомляли і податківці у підкатегорії 101.28, ЗІР.

Разом з цим у іншому своєму роз’ясненні податківці уточнювали, що не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК з датою складання з 16 лютого.

При цьому, у Постанові КМУ №211 зазначено, що дію карантину, встановленого цією Постановою, продовжено на всій території України, зокрема, згідно з Постанови КМУ №641. Наразі постановою Кабміну №641 встановлена дія карантину з 1 серпня по 31 грудня 2020 р.

Таким чином, оскільки наразі дія карантину на всій території України продовжується, в тому числі і у жовтні-грудні (до кінця 2020 року), то санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН не будуть застосовуватися.

Отже, вважаємо, що у разі несвоєчасної реєстрації ПН, які складено у період з жовтня по грудень 2020 року, штрафні санкції не повинні застосовуватись.

Якщо ж ПН було складено до початку карантину (до 16.02.2020 р.), але зареєстровано тільки зараз, то вважаємо, що штрафи до платника податківців все ж таки будуть застосовуватись.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 123
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 490
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249363