• Посилання скопійовано

Яка відповідальність за незазначення в формі №1ДФ виплати ФОПу?

Підприємство здійснювало виплати ФОПу за надані послуги, але не відображало виплати в формі №1ДФ. Яка відповідальність за такі дії?

Відповідно до пп. «б» пп. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, форму №1ДФ до податкової за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. 

Відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент щодо  ПДФО - юридична особа (тощо), зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV ПКУ.

У додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого Наказом Мінфіну №4, виплати на користь ФОП зазначені під кодом 157 «дохід, виплачений самозайнятій особі».

Це всі законодавчі підстави, за якими податковий агент (підприємство) зобов’язаний відображати виплати ФОП у формі №1ДФ.

Подібним чином консультує і податкова у своїх численних консультаціях.

Наприклад, можемо подивитися консультації податкової в ЗІР.

Наприклад, питання в підкатегорії 103.25, ЗІР: «Чи потрібно податковому агенту в податковому розрахунку за ф. 1ДФ відображати виплату доходу на користь самозайнятих осіб (ФОП та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність)?».

Податкова відповідає – потрібно.

Але є різні нюанси. Дивимося питання в підкатегорії 103.25, ЗІР: «Чи повинна ЮО відображати у податковому розрахунку за ф. №1ДФ виплати на користь ФОП, яка надала послуги відрядженому працівнику?».

Податкова відповідає – не повинна. Тому що підприємство всього лише відшкодовує витрати відрядженому, а не здійснює оплату безпосередньо самому ФОП.

 

Яка відповідальність загрожує за незазначення у формі № 1ДФ виплати ФОП?

Відповідно до пп. 119.1 ПКУ:

  • неподання, 
  • подання з порушенням встановлених строків, 
  • подання не в повному обсязі, 
  • з недостовірними відомостями або 
  • з помилками 

форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до:

  • зменшення та/або 
  • збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до 
  • зміни платника податку, 

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. А якщо на підприємство вже накладали протягом року цей штраф, але воно все рівно порушує, наступний штраф буде в розмірі 2040 грн.

Таким чином, відповідальність за незазначення виплати ФОПу у формі № 1ДФ – 1020 грн.

Таким чином, у разі перевірки податкова буде застосовувати саме цей штраф.

Але якщо ми уважно прочитаємо наведені вище норми законодавства, то побачимо в них багато формальних зачіпок, використовуючи які підприємство може довести податковій про необов’язковість зазначати виплати ФОП у формі № 1ДФ.

Наприклад, форму № 1ДФ подають податкові агенти. А до останніх відносяться ті, хто нараховує, утримує та сплачує ПДФО. Так от при виплати ФОП підприємство не є податковим агентом, тому що ПДФО не нараховує, не утримує і не сплачує. А значить і зазначати ФОП у формі №1ДФ немає підстав.

Інший приклад. Згідно з пп. 119.1 ПКУ штраф застосовується, якщо:

1. помилки призвели до зміни податкового зобов’язання платника, чи 

2. до зміни платника. 

Щодо першого. За формальними ознаками, від того, що не зазначили виплати ФОП у формі № 1ДФ, податкове зобов’язання ФОП не змінюється.  

Щодо другого. Порушення буде, якщо фактично зазначили одного, а потрібно було іншого. Якщо ж взагалі не зазначали, то й такого поняття, як «зміна платника», не має місце.

Таким чином, за цими формальними ознаками, що ми навели, застосувати штраф в разі незазначення виплат ФОП в формі №1ДФ взагалі немає підстав.

Якщо справа дійде до суду, у підприємства є надія на виграш на свою користь. Приклад такої успішної справи – Постанова ВС від 19.02.2019 р. у справі №825/809/16.

У зв’язку із всім наведеним вище, рекомендації такі. За можливості, для уникнення зайвих суперечок з податковою, зазначати виплати ФОП у формі № 1ДФ.

Якщо не зазначали і податкова накладає штраф – можна захищатися з допомогою тих аргументів, що ми навели.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Чи може Держпраці накладати штрафи при перевірці протягом або після закінчення воєнного стану?
    Чи може Держпраці при перевірці, зараз або після закінчення воєнного стану, накласти штрафи за неправильне нарахування відпускних, які припадають на період дії воєнного стану?
    26.04.2024529
  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241181
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 143
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 567
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.2024106