• Посилання скопійовано

Яка відповідальність за незазначення в формі №1ДФ виплати ФОПу?

Підприємство здійснювало виплати ФОПу за надані послуги, але не відображало виплати в формі №1ДФ. Яка відповідальність за такі дії?

Відповідно до пп. «б» пп. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, форму №1ДФ до податкової за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. 

Відповідно до пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент щодо  ПДФО - юридична особа (тощо), зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV ПКУ.

У додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого Наказом Мінфіну №4, виплати на користь ФОП зазначені під кодом 157 «дохід, виплачений самозайнятій особі».

Це всі законодавчі підстави, за якими податковий агент (підприємство) зобов’язаний відображати виплати ФОП у формі №1ДФ.

Подібним чином консультує і податкова у своїх численних консультаціях.

Наприклад, можемо подивитися консультації податкової в ЗІР.

Наприклад, питання в підкатегорії 103.25, ЗІР: «Чи потрібно податковому агенту в податковому розрахунку за ф. 1ДФ відображати виплату доходу на користь самозайнятих осіб (ФОП та осіб, що проводять незалежну професійну діяльність)?».

Податкова відповідає – потрібно.

Але є різні нюанси. Дивимося питання в підкатегорії 103.25, ЗІР: «Чи повинна ЮО відображати у податковому розрахунку за ф. №1ДФ виплати на користь ФОП, яка надала послуги відрядженому працівнику?».

Податкова відповідає – не повинна. Тому що підприємство всього лише відшкодовує витрати відрядженому, а не здійснює оплату безпосередньо самому ФОП.

 

Яка відповідальність загрожує за незазначення у формі № 1ДФ виплати ФОП?

Відповідно до пп. 119.1 ПКУ:

  • неподання, 
  • подання з порушенням встановлених строків, 
  • подання не в повному обсязі, 
  • з недостовірними відомостями або 
  • з помилками 

форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до:

  • зменшення та/або 
  • збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до 
  • зміни платника податку, 

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. А якщо на підприємство вже накладали протягом року цей штраф, але воно все рівно порушує, наступний штраф буде в розмірі 2040 грн.

Таким чином, відповідальність за незазначення виплати ФОПу у формі № 1ДФ – 1020 грн.

Таким чином, у разі перевірки податкова буде застосовувати саме цей штраф.

Але якщо ми уважно прочитаємо наведені вище норми законодавства, то побачимо в них багато формальних зачіпок, використовуючи які підприємство може довести податковій про необов’язковість зазначати виплати ФОП у формі № 1ДФ.

Наприклад, форму № 1ДФ подають податкові агенти. А до останніх відносяться ті, хто нараховує, утримує та сплачує ПДФО. Так от при виплати ФОП підприємство не є податковим агентом, тому що ПДФО не нараховує, не утримує і не сплачує. А значить і зазначати ФОП у формі №1ДФ немає підстав.

Інший приклад. Згідно з пп. 119.1 ПКУ штраф застосовується, якщо:

1. помилки призвели до зміни податкового зобов’язання платника, чи 

2. до зміни платника. 

Щодо першого. За формальними ознаками, від того, що не зазначили виплати ФОП у формі № 1ДФ, податкове зобов’язання ФОП не змінюється.  

Щодо другого. Порушення буде, якщо фактично зазначили одного, а потрібно було іншого. Якщо ж взагалі не зазначали, то й такого поняття, як «зміна платника», не має місце.

Таким чином, за цими формальними ознаками, що ми навели, застосувати штраф в разі незазначення виплат ФОП в формі №1ДФ взагалі немає підстав.

Якщо справа дійде до суду, у підприємства є надія на виграш на свою користь. Приклад такої успішної справи – Постанова ВС від 19.02.2019 р. у справі №825/809/16.

У зв’язку із всім наведеним вище, рекомендації такі. За можливості, для уникнення зайвих суперечок з податковою, зазначати виплати ФОП у формі № 1ДФ.

Якщо не зазначали і податкова накладає штраф – можна захищатися з допомогою тих аргументів, що ми навели.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.2024871
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 102
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 447
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202494
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249333