• Посилання скопійовано

Штрафи за порушення Закону про РРО у 2020 році

Які штрафи очікують на порушників Закону про РРО у 2020 році?

Одна з тих змін, які ми анонсували ще аналізуючи проект Закону №128, це було зростання рівня штрафів за порушення Закону про РРО. Це викликало бурхливу реакцію з боку бізнесу і жваве обговорення цього законопроекту у ВРУ. На чому ж законотворці зупинились?

Нагадаємо, що ці штрафи встановлено ст. 17 Закону про РРО. Зміни було внесено до п. 135 — 9 цієї статті. Для наочності наведемо їх у таблицях.

Таблиця 1

Як зміняться штрафи, наразі передбачені п. 3, 5 — 9 ст. 17 Закону про РРО

Пункт Закону Вид порушення Розмір штрафу
2019 рік З 19.04.2020 р.
П. 3 ст. 17 Закону про РРО невикористання при здійсненні розрахункових операцій у випадках, визначених цим Законом, розрахункової книжки або використання незареєстрованої належним чином розрахункової книжки чи порушення встановленого порядку її використання, або використання з порушенням встановленого порядку книг обліку розрахункових операцій, або незберігання книг обліку розрахункових операцій чи розрахункових книжок протягом встановленого терміну
20 н.м.д.г.
(340 грн)
50 н.м.д.г.
(850 грн)
П. 5 ст. 17 Закону про РРО контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці 10 н.м.д.г. (170 грн)
30 н.м.д.г.
(510 грн)
П. 6 ст. 17 Закону про РРО проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та обліку їх кількості 5 н.м.д.г. (85 грн) 5 н.м.д.г. (85 грн), але 300 н.м.д.г. (5100 грн) у разі такого порушення щодо підакцизних товарів (нова редакція п. 7 ст. 17 Закону про РРО)!
П. 7 ст. 17 Закону про РРО порушення встановленого у пункті 1 статті 9 порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій у встановленому порядку, або у разі порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті 10 н.м.д.г. (170 грн) 20 н.м.д.г. (340 грн), і ця норма вже міститься в новій редакції п. 8 ст. 17 Закону про РРО
П. 8 ст. 17 Закону про РРО застосування при здійсненні розрахункових операцій реєстратора розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника
100 н.м.д.г.
(1700 грн)
300 н.м.д.г. (5100 грн), і ця норма вже міститься в новій редакції п. 9 ст. 17 Закону про РРО
П. 9 ст. 17 Закону про РРО неподання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв'язку, в разі обов'язковості її подання 10 н.м.д.г. (170 грн) 30 н.м.д.г. (510 грн), і ця норма вже міститься в новому п. 10 ст. 17 Закону про РРО

Як бачимо, штрафи суттєво збільшаться, тож кожне порушення буде коштувати суб'єкту господарювання дорого.

Скасовується навіть найбільш «пільгова» норма, яка дозволяла сплатити 1 грн за торгівлю без РРО. З 1 жовтня 2020 р. ті, кого упіймають на такому порушенні, сплачуватимуть штраф у розмірі 100% від вартості проданого із порушенням товару (послуги).

Таблиця 2

Як зміняться штрафи, наразі встановлені п. 1 ст. 17 Закону про РРО

Пункт Закону Вид порушення Розмір штрафу
2019 рік З 01.10.2020 р.
П. 1 ст. 17 Закону про РРО проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання юридичною особою розрахункової книжки — загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня; нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання
вчинене вперше — 1 гривня;
за кожне наступне вчинене порушення — 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг)
вчинене вперше — 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);
за кожне наступне вчинене порушення —
150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг)

Але для пункту 1 ст. 17 Закону про РРО застосування таких збільшених штрафів буде впроваджено із перехідним періодом. Тимчасово, тобто з 19 квітня 2020 року до 1 жовтня 2020 року, санкції, визначені пунктом 1 статті 17 цього Закону, застосовуються в таких розмірах:

10 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;

50 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

І не забуваємо про те, що крім фінансових санкцій, передбачених Законом про РРО, посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг за порушення вимог цього Закону притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності згідно із ст. 26 цього Закону.

Адміністративні санкції на сьогодні такі:

Порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (ст. 155-1 КУпАП) — тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 34 — 51 грн) і на посадових осіб — від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 — 170 грн).

Наступні порушення, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 — 170 грн) і на посадових осіб — від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 — 340 грн).

При цьому є ще ст. 163-15 КУпАП, яка передбачає відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

На практиці цю статтю податківці зараз застосовують як раз у випадках, які зазначені «у тому числі». Але слід пам'ятати, що це не виключні випадки, у яких її дозволено застосовувати, а штрафи в цій статті значно більші:

— перше порушення тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 3400 грн);

— наступні порушення, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 — 17000 грн).

До того ж до вже звичних інструментів виявлення таких порушень податківці додадуть новий — скарги від покупців. Їм буде присвячено новий розділ IV-1 Закону про РРО, який запрацює з 1 жовтня 2020 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 160
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202478
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202489
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702