• Посилання скопійовано

Як застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію акцизної накладної у роздрібній торгівлі?

ФОП здійснює роздрібну торгівлю пальним. У червні 2018 р. акцизну накладну було зареєстровано з запізненням на 12 днів. Законом №1791 з 01.01.2017 р. скасовано акцизний податок для роздрібних торговців пальним та ставку для роздрібного продажу пального. Який порядок нарахування штрафів на сьогодні?

Відповідно до п. 120-2.1 ПКУ порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, встановлених ст. 231 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі, зокрема, 2% від суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів.

Сума акцизного податку в даному випадку визначається за ставкою, передбаченою пп. 215.3.4 ПКУ. Наприклад, якщо було несвоєчасно зареєстровано акцизну накладну на дизпаливо з кодом УКТ ЗЕД 2710 19 47 10, то сума штрафу буде розраховуватися за ставкою 139,50 євро за 1000 літрів, за курсом на початок звітного кварталу.

Відповідно до п. 217.3 ПКУ акцизний податок з товарів (продукції), вироблених на митній території України, на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на перший день кварталу, у якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

У червні 2018 року застосовується офіційний курс євро станом на 30 березня 2018 р. – адже саме цей курс діє на початок другого кварталу 2018 р. – 32,704238 грн за 100 євро.

Наприклад, було несвоєчасно зареєстровано акцизну накладну на 1500 літрів дизпалива. Сума акцизного податку з цього обсягу складає:

  • 1,5 тис. л * 139,50 євро * 32,704238 грн/євро = 6843,36 грн;

Сума штрафу в розмірі 2% від суми акцизу становить:

  • 2% * 6843,36 грн = 136,87 грн.

 

Порядок застосування штрафу

Підпунктом 75.1.1 ПКУ встановлено, що камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків, та даних СЕА ПДВ (даних центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у якому відкриваються рахунки платників у СЕА ПДВ, даних ЄРПН та даних митних декларацій), а також даних ЄРАН і СЕАРП.

Порядок проведення камеральної перевірки визначено ст. 76 ПКУ.

Згідно з п. 86.2 ПКУ за результатами камеральної перевірки у разі встановлення порушень складається акт у двох примірниках, що підписується посадовими особами такого органу, які проводили перевірку, і після реєстрації у контролюючому органі вручається або надсилається для підписання протягом трьох робочих днів платнику податків у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Протягом 10 робочих днів з дня, що настає за днем вручення платнику податків, його представнику або особі, яка здійснювала розрахункові операції, акта перевірки у порядку, передбаченому ст. 58 ПКУ, керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу приймається податкове повідомлення-рішення (п. 86.8 ПКУ).

Пунктом 58.2 ПКУ передбачено, що податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими ПКУ, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері ЗЕД.

Таким чином, за порушення граничних строків реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН контролюючими органами здійснюється нарахування штрафних санкцій на підставі акта камеральної перевірки та прийнятого за його наслідками податкового повідомлення-рішення.

У податковому повідомленні-рішенні буде зазначено суму нарахованого штрафу, строки та реквізити для його сплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20241 160
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202477
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249143
  • Штрафну санкцію минулих періодів визнали частково: відображення в обліку
    Підприємство-перевізник, платник податку на прибуток, виставило штрафну санкцію за простій підприємству-замовнику у липні 2019 р. відповідно до умов договору, визнавши дохід на суму 245978 грн. Підприємство - замовник не визнало штраф. У грудні 2019 р. підприємство подало позов до суду. У червні 2020 р. суд задовольнив позов частково, у сумі 167729 грн. Як відобразити цю операцію в обліку? Чи можливо провести виправлення у 2023 році?
    17.01.202489
  • Як розподілити відповідальність та підписання касових документів, якщо директор часто відсутній?
    На фірмі є директор, бухгалтер (який за 2-3 місяці буде переведений на посаду фіндиректора) та касир. Директор часто буває у відрядженні за кордоном. Як розподілити обов’язки підписання касових документів? На підприємстві є факсиміле, чи не заборонео його використання на касових документах?
    12.10.2023702