• Посилання скопійовано

Аванс виплатили на п'ять днів пізніше: яка відповідальність?

ФОП з найманими працівниками у зв'язку з відсутністю доступу до інтернету виплатив аванс працівника на п'ять днів пізніше. Чи можна такий момент підтвердити як випадок-виняток наказом ФОПа за погодженням із працівниками? Чи розцінить це Держпраці як порушення строків виплати зарплати? Які штрафні санкції?

Строки та періодичність виплати зарплати працівникам регулюються ст. 115 КЗпП та ст. 24 Закону про оплату праці.

Конкретні строки виплати зарплати мають бути встановлені в трудових договорах з кожним працівником. 

При встановлені строків виплати у вищезазначених договорах слід дотримуватися того, що зарплату виплачують:

  • у робочі дні за графіком роботи;
  • не менше двох разів на місяць;
  • через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
  • не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Для встановлення строків виплати зарплати місяць потрібно розділити на дві частини. Першою половиною місяця вважається 15 календарних днів. Отже, зарплата за першу половину місяця (аванс) має виплачуватися в період з 16 до 22 числа кожного місяця, а за другу — з 1 до 7 числа наступного місяця.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

При цьому повинна бути зазначена конкретна дата виплати зарплати, наприклад, за першу половину місяця — 16 число місяця, а за другу — 1 число наступного місяця. Також можливі строки: 17 та 2 число, 18 та 3 число, і т.д. до 22 та 7 числа.

Затримка виплати зарплати навіть на один і більше днів є порушенням строків виплати згідно зі ст. 115 КЗпП. У разі коли день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

 

Яка відповідальність передбачена за таке порушення?

1) Адміністративна відповідальність

Відповідно до ст. 41 КУпАП визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених термінів виплати зарплати, виплату її не в повному обсязі.

Так, таке порушення призведе до накладення штрафу на громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 н.м.д.г. (510 грн - 1700 грн).

2) Фінансові санкцій

А ось тут починається саме цікаве, оскільки є дві думки та з цих позицій випливають два різні розміри штрафних санкцій.  

 

Думка Держпраці

Держпраці у своєму листі від 03.04.2018 р. №2547/4/4.1-ДП-18 зазначає, що виплата авансу  за першу половину місяця не менше за оплату фактично відпрацьованого часу – це мінімальна державна гарантія. У разі її недотримання накладається штраф згідно з абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП,  тобто у десятикратному розмірі МЗП (у 2018 р. - це 37 230,00 грн) встановленої на момент виявлення такого порушення. Штраф сплачується за кожного працівника, щодо якого вчинили порушення. 

 

Думка Мінсоцполітики

А ось Мінсоцполітики у своєму листі від 16.03.2018 р. №118/0/22-18 зазначає, що виплата авансу  у неповному розмірі тягне за собою штраф у трикратному розмірі МЗП (у 2018 р. – 11 169,00 грн), встановленої на момент виявлення порушення.

Фахівці Мінсоцполітики у своєму листі посилаються на абз. 3 ч. 2 ст. 265 КЗпП, за якою передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, як за виплату зарплати не в повному обсязі.

Також відсутність технічних можливостей не буде аргументом  перевіряючим для незастосування штрафних санкцій. Зокрема, у випадку відсутності доступу до інтернету зарплату можна було виплатити готівкою, а податки з неї сплатити через касу банку.

Отже, як бачимо позиції двох органів неоднозначні. Проте хочемо акцентувати увагу на тому, що на інспекційні відвідування направляються фахівці Держпраці, а не Мінсоцполітики, а отже, ми рекомендуємо врахувати думку саме Держпраці.

Разом з цим, на нашу думку, у випадку накладення штрафних санкцій за таке порушення хоч 3 МЗП,  хоч 10 МЗП, роботодавцю слід звернутися до суду. Оскільки ми не вбачаємо в цьому ані порушення строків виплати зарплати, ані недотримання державних мінімальних гарантій, і вважаємо, що таке порушення доцільно вважати, як порушення інших вимог трудового законодавства та штраф має бути застосовано у розмірі 1 МЗП. 

Докладно про порушення строків виплати заробітної плати та про відповідальність ми писали тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»

  • Період для виплати зарплати у ФОПа: штрафи
    Якщо у ФОП є наказ про виплату зарплати 15 і 30 (31) числа місяця, чи є він аргументом при перевірці? Зарплата за березень 2024 р. була виплачена 29.03.2024 р., а зарплата за І половину квітня буде виплачена 15.04.2024 року (це вже 17 днів). Це буде порушенням строків виплати? Які можуть бути штрафні санкції?
    15.04.20241001
  • Відповідальність за несвоєчасну виплату компенсації працівникам
    У зв'язку з військовою агресією рф підприємство з 01.04.2022 р. призупинило дію трудових договорів з працівниками. При бажанні працівників звільнитися підприємство звільняє працівників, але компенсацію за невикористані дні відпустки не виплачує через відсутність коштів. Яка відповідальність підприємства за невиплату компенсації за невикористану відпустку?
    01.04.20241 124
  • Відповідальність за несвоєчасну утилізацію шин
    Підприємство протягом 2017 – 2023 років придбавало, використовувало і списувало шини для автомобілів, які використовувало у власній діяльності. Списані шини тимчасово зберігаються на території підприємства. Але договору на утилізацію із спеціалізованим підприємством не було. В 2024 році такий договір буде укладено. Чи виникає необхідність сплачувати екоподаток?
    25.03.20242 490
  • Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торгової точки?
    Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки вказана правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торгову точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?
    26.02.202498
  • Яка відповідальність за сплату ПДФО не за місцем роботи підрозділу?
    Підприємство зареєстровано в Києві, а діяльність веде в Броварах. Сплачує ПДФО та подає звітність за місцем реєстрації – у Києві. Які можуть бути наслідки цього?
    06.02.20249363