• Посилання скопійовано

Адвокат та підприємець є однією особою: як сплачувати ЄСВ?

Який порядок сплати ЄСВ особою, яка є підприємцем та особою, яка здійснює незалежну діяльність?

Взяття на облік

Платниками єдиного внеску є:

  • фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ);
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме юридичну практику, в тому числі адвокатську та отримують дохід від цієї діяльності (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

Виходить, що особа є окремим платником ЄСВ, але це означає, що сплачувати єдиний внесок доводиться у подвійному розмірі. Про цю проблему ми писали тут.

 

Зміни

Порядок взяття на облік таких особливих платників ЄСВ, як особи, які провадять незалежну професійну діяльність встановлено розділом ІІІ Порядку №1162). Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність за місцезнаходженням чи місцем проживання подає до ДПС заяву про взяття на облік за формою №1-ЄСВ згідно з додатком 1. Заява подається протягом 10 к.д. після держреєстрації незалежної професійної діяльності. Підтвердженням про взяття на облік у ДПС є повідомлення за формою №2-ЄСВ згідно з додатком 2.

З 19.01.2020 набрав чинності наказ Мінфіну № 436. Завдяки змінам до Порядку №1162:

1) встановлюються особливості обліку фізичних осіб, які зареєстровані як підприємці та при цьому провадять незалежну професійну діяльність;

2) викладено у новій редакції Заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (ф. № 1-ЄСВ) (додаток 1).

Тепер підприємці обліковуються в органі ДПС з ознакою провадження незалежної професійної діяльності, яка встановлюється на підставі:

- поданої заяви за ф. №1-ЄСВ з приміткою «Зміни» та копії документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності;

  • або відомостей (даних) відповідного уповноваженого органу чи реєстру, яким забезпечується реєстрація незалежної професійної діяльності;
  • або заяви та документів, поданих відповідно до пп. 4 п. 6.7 Порядку №1588. У такому разі фізична особа зобов’язана подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до ДПС за місцем свого постійного проживання заяву за формою №5-ОПП з позначкою «Зміни» та копію документа, що підтверджує право фізособи на провадження незалежної професійної діяльності, за пп. 1 п. 6.7 Порядку № 1588.

Подання зазначених вище заяв або відомостей та документів будуть свідчати про зміни в облікових даних платника ЄСВ.

Зазначені вище зміни дають підставу зробити висновок щодо звільнення "незалежників" - підприємців від сплати за себе подвійного єдиного внеску, за умови провадження одного виду діяльності одночасно як підприємець та самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Зверніть увагу, підприємці, які мають ознаку незалежної професійної діяльності, формують та подають окремі Звіти, за формою № Д5 (річна) (п. 16 розділ IV Порядку № 435). Звіт подається:

  • підприємцями до 10 лютого року, що настає за звітним періодом;
  • особами, які провадять незалежну професійну діяльність до 01 травня року, що настає за звітним періодом.

Зазначені зміни дають підстави для висновку, що необхідність подачі окремих Звітів виникає лише у разі, якщо особа, яка провадить незалежну професійну діяльність та одночасно є фізичною особою-підприємцем, здійснює відмінні види діяльності.

Підприємницька діяльність за кодом КВЕД 69.10 - діяльність у сфері права та адвокатська діяльність. Виходить, що особа займається одним і тим же видом підприємницької діяльності і у неї виникає обов'язок подання звітності як особи, що провадить незалежну професійну діяльність, так і як особи підприємця. У такому випадку має місце подвійний облік ідентичної господарської діяльності, а відповідно, і подвійне оподаткування, що суперечить принципам податкового законодавства.

У постанові від 31.01.2019 р. у справі №815/2618/18 зроблено висновок, якщо адвокат одночасно перебуває на обліку в податковій і як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, і як підприємець за кодом КВЕД 69.10, то він сплачує ЄСВ лише один раз як підприємець та подає звітність з ЄСВ лише як підприємець.

Наразі у рубриці "ЗІР", підкатегорії 201.04.02 на питання: "Яким чином сплачують ЄCВ ФОП, які одночасно провадять незалежну професійну діяльність?" податківці відповідають: "Якщо фізичні особи - підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу) одночасно провадять незалежну професійну діяльність, то вони сплачують єдиний внесок у розмірі 22% бази нарахування, визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ, як фізичні особи – підприємці (залежно від обраної системи оподаткування) та як особи, які провадять незалежну професійну діяльність".

 

Облік доходів

В УПК від 24.12.2012 р. №1185 податкові органи зазначають, що фізособа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. При цьому чинним законодавством не заборонено фізичній особі, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом.

Особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов'язані стати на облік у контролюючих органах за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік (пп. 178.1 ПКУ). Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності (пп. 178.6 ПКУ). Такий облік ведеться у Книзі доходів і витрат, форма книги затверджена наказом Міндоходів № 481. Дані книги використовуються для заповнення податкової декларації за звітний податковий період (рік).

Підприємці — платники ЄП ведуть Книгу обліку доходів затверджену наказом Мінфіну №579. У Книзі слід за підсумками робочого дня, відображати отримані доходи, які пов’язані із підприємницькою діяльністю.

Якщо особа є одночасно підприємцем та особою, яка провадить незалежну професійну діяльність та отримує дохід лише за КВЕД 69.10 вважаємо, що отримані доходи відображаються лише в обліку підприємця.

Проте, якщо б у підприємця був би в реєстрі платників ЄП вказаний інший вид діяльності, який не відноситься до адвокатської діяльності (види адвокатської діяльності зазначені у ст. 19 Закону про адвокатуру), тоді дохід від різних діяльностей потрібно відокремлювати. Тож здійснювати облік у різних книгах і, як наслідок, оподатковувати за різними ставками і податками.

Наостанок зазначимо, що у ВРУ зареєстровано законопроект № 2166 щодо усунення дискримінації за колом платників ЄСВ. Пропонується внести зміни до Закону про ЄСВ та звільнити від сплати за себе єдиного внеску, за умови взяття на облік фізичних осіб - підприємців та провадження одного виду діяльності одночасно в якості підприємця та самозайнятої особи.

Але враховуючи неоднозначність та суперечливий підхід до цього питання потрібно дочекатись роз’яснень з боку податківців, враховуючи останні зміни до Порядку обліку таких особливих платників ЄСВ (Порядок №1162).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202428
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246572
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202444
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024339