• Посилання скопійовано

Прийнято на роботу пенсіонера: які наслідки?

На підприємство в березні 2020 року прийняли пенсіонера. Чи потрібно підприємству про це повідомляти в ПФУ або ДПС? Як відображати в звіті з ЄСВ (якщо таке передбачено), і що з пенсією працюючого пенсіонера: платиться в повному обсязі чи ні? Чи оподатковується пенсія працюючого пенсіонера?

Платниками ЄСВ відповідно до ст. 4 Закону про ЄСВ є роботодавці: юридичні та фізичні особи та фізособи-підприємці, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. 

Платники ЄСВ, зокрема, роботодавці, зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ за застрахованих осіб (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ). Звільнення роботодавців від сплати ЄСВ за працюючих пенсіонерів законодавством не передбачено.

Єдиний внесок нараховується роботодавцями на суму нарахованої працівнику пенсіонеру заробітної плати за видами виплат із застосуванням ставки 22%. У Звіті з ЄСВ ніяких особливостей щодо відображення інформації про працівника-пенсіонера немає. Виплати, що належать працівнику-пенсіонеру, відображаються аналогічно, як і по іншим працівникам, які працюють за трудовим договором за основним місцем роботи. Крім того, на такого працівника також подається повідомлення до податкових органів про прийняття на роботу, якщо з ним укладений трудовий договір.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 16 Закону №1058 пенсіонер зобов’язаний повідомити територіальний орган Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до його персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку, про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів із часу їх виникнення.

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки пенсії в разі зміни прожиткового мінімуму.  Тому пенсія пенсіонера, що працює буде іншою.

Такі дані потрібні для правильного визначення суми пенсійних виплат при зверненні за призначенням(перерахунком) пенсії, пенсіонер подає заяву де особисто робить відмітку – працює він на момент звернення чи ні та ставить особистий підпис. В подальшому дані про роботу використовуються для визначення розміру пенсії.

Якщо після працевлаштування пенсіонер не повідомив про це Пенсійний фонд і внаслідок цього утворилася переплата пенсійних сум, то фонд на підставі ст.  50 Закону № 1058 має право ухвалити рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20% від пенсії (щомісяця). Суми пенсії, виплачені надміру внаслідок зловживань  з боку пенсіонера або подання роботодавцем недостовірних даних (а в цьому випадку неповідомлення про працевлаштування вважають зловживанням), пенсіонер може повернути добровільно.

Для попередження переплат пенсій у зв’язку з працевлаштуванням обов’язково треба своєчасно повідомляти про це Пенсійний фонд за місцем проживання, щоб уникнути переплати пенсії. Також важливо своєчасно повідомляти і факт звільнення з роботи  для своєчасного перерахунку пенсії  в разі її підвищення.

Конституційним судом України 27 лютого 2018 року прийнято рішення № 1-р/2018, яким визнано такими, що не відповідають Конституції України, положення ПКУ про оподаткування пенсій, а саме положення абз. 1 пп. 164.2.19 ПКУ. Це положення втратило чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього рішення. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Отже, з 01.03.2018 р. було припинено утримання ПДФО та військового збору з пенсій.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Пенсії»