• Посилання скопійовано

Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам

Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?

Варіант І. Роздає книги профспілка

Профспілка може подарувати своїм членам подарунки до ювілею організації у вигляді книги на підставі відповідно оформлених документів. Тобто, окрім списків своїх членів, має бути кошторис, відомість на видачу подарунків, накладна від постачальника та акт на списання книг.

 

Книга як виплата у негрошовій формі члену профспілки

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, відповідно до пп. 165.1.47 ПКУ не включаються сума виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати чи інших виплат та відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням професійної спілки, її об'єднання та/або організації професійної спілки, прийнятим в установленому порядку, на користь члена такої професійної спілки протягом року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, у 2024 році це 4240,00 грн.

Тобто профспілка може оформити видачу книг своїм членам у вигляді виплати у негрошовій формі (а не подарунку) без оподаткування ПДФО та ВЗ у сумі 4240,00 грн та відобразити таку видачу у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169». Якщо ж вартість книги перевищить 4240 грн, то у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, суму перевищення  оподатковують ПДФО та ВЗ та відображають за ознакою доходу «126».  

 

Книга як подарунок члену профспілки

Також профспілка може скористатися нормою пп. 165.1.39 ПКУ, відповідно до якої до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Тобто, книга у вигляді подарунку для члена профспілки не підлягатиме оподаткуванню в сумі 1775,00 грн. У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ подарунок відображатиметься за ознакою доходу «169». Сума перевищення підлягає збільшенню на натуральний коефіцієнт для оподаткування ПДФО, для ВЗ вказаний коефіцієнт не застосовується. Сума перевищення відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «126».  

 

ЄСВ при наданні книг членам профспілки

ЄСВ при видачі книг своїм членам у вигляді виплати в негрошовій формі чи у вигляді подарунку не буде, оскільки у них відсутні трудові відносини з профспілкою.

 

Книга у подарунок працівнику організації – не члену профспілки

Якщо книга надається працівнику організації, який не є членом профспілки і до нього не можна застосувати вищенаведені правила, то вартість такого подарунку оподатковуватиметься як дохід у вигляді заробітної плати, тобто ЄСВ, ПДФО і ВЗ.

Отже, профспілка може включити працівників організації – не членів профспілки в один список з членами профспілки при грамотному оформленні первинних документів та правильному оподаткуванні в розрізі кожного отримувача.

Отримані від постачальника книги для подарунків не варто відносити на рахунок 111, доречно застосувати рахунок 209, на який вони будуть оприбутковані і списані на дату надання їх працівникам.

 

Варіант ІІ. Роздає книги підприємство

Профспілка також може подарувати надруковані книги іншому підприємству, яке в свою чергу, проведе  їх видачу своїм працівникам (які є членами профспілки) та штатним працівникам профспілки. Передачу книжок профспілка має відповідно документально оформити. Тобто, окрім надання списків своїх працівників, має бути акт передачі.

 

Книга як подарунок працівнику від підприємства

ПДФО та ВЗ

Якщо отримані книги від профспілки підприємство роздаватиме своїм працівникам, то провести їх потрібно як подарунки керуючись нормою пп. 165.1.39 ПКУ, відповідно до якої до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається вартість дарунків у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі.

Тобто, книга у вигляді подарунку для працівника підприємства не підлягатиме оподаткуванню в сумі 1775,00 грн. У додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ подарунок відображатиметься за ознакою доходу «101». Сума перевищення підлягає збільшенню на натуральний коефіцієнт для оподаткування ПДФО, для ВЗ вказаний коефіцієнт не застосовується. Сума перевищення відображається у додатку 4ДФ за ознакою доходу «126».  

 

ЄСВ

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ для підприємства є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Визначення видів виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією №5.

Таким чином, згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5 одноразові заохочення працівникам підприємства, не пов’язані з конкретними результатами праці, відносяться до фонду додаткової заробітної плати.

Отже, на вартість подарунку, незалежно від того, чи  оподатковуватиметься вона ПДФО та ВЗ чи ні, потрібно нарахувати ЄСВ та відобразити у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

Книга як подарунок не працівнику підприємства, який є штатним працівником профспілки

ПДФО та ВЗ

Якщо отримані книги від профспілки підприємство роздаватиме не працівникам (наприклад, фізособам, які є штатними працівниками профспілки), то провести їх потрібно як подарунки за тією самою нормою пп. 165.1.39 ПКУ.

Тобто, книга у вигляді подарунку для не працівника підприємства не оподатковуватиметься в сумі 1775,00 грн і відображатиметься за ознакою доходу «160». Сума перевищення підлягатиме збільшенню на натуральний коефіцієнт для оподаткування ПДФО, для ВЗ – без такого коефіцієнту, з відображенням цієї суми у додатку 4ДФ за ознакою доходу «126».  

 

ЄСВ

ЄСВ при видачі книг фізособам (які є штатними працівниками профспілки) у вигляді подарунку не буде, оскільки у них відсутні трудові відносини з підприємством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202431
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.202454
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.202459
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420