• Посилання скопійовано

Працівник у відрядженні перевів добові з корпоративної картки на власну. Чи будуть проблеми?

Чи буде порушенням, якщо працівнику у відрядженні або після нього суму добових буде переведено з корпоративної платіжної картки на його особисту картку, так як існує проблема зі зняттям готівки з корпоративної?

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством (ч. 2 ст. 121 КЗпП).

Аванс видається у готівковій або безготівковій формі, в тому числі на корпоративну платіжку картку (КПК), на поточні витрати відрядженого.

При цьому, кошти на КПК належать підприємству і той факт, що картку надали працівнику, ще не означає, що він отримав аванс на відрядження. Тільки коли працівник буде витрачати ці кошти, тільки тоді вони стануть підзвітними. Тому фактично ініціювати переказ з КПК на особисту картку працівника може безпосередньо її власник – підприємство.

Зауважимо, що у кожного банківського продукту є умови використання. Тому чи можливий такий переказ, необхідно спочатку узгодити з банком.

Якщо так, то з моменту здійснення переказу з КПК на особисту картку працівника кошти стануть підзвітними. Добові витрати визначаються на дату затвердження звіту. Додаткового документального підтвердження добових витрат не потрібно, окрім наказу на відрядження, табеля робочого часу, звіту про використання коштів, у разі його подання. При затвердженні звіту виплачені кошти будуть відображені у виписці з рахунку КПК, у якій буде видно, коли і в якій сумі працівник отримав добові. Далі бухгалтер розраховує точну суму добових, яка належить працівнику за результатами відрядження.

Після затвердження звіту суми невитрачених коштів повертаються платником податку до каси або зараховуються на банківський рахунок підприємства, а у разі витрат працівником власних коштів, виплачуються працівнику.

В будь-якому випадку після закінчення відрядження підприємство вже буде перераховувати не добові, а суму заборгованості перед працівником за результатом звіту, і вона може відрізнятися від суми добових за рахунок додаткових та/або непідтверджених витрат за наявності.

Зауважимо, що для ПКУ не важливий спосіб надання авансу, ключовим є:

  • включення/невключення до доходу працівника коштів, отриманих на відрядження (пп. 165.1.11 ПКУ)
  • подання підзвітною особою Звіту про використання коштів, виданих на відрядження (пп. 170.9.2, пп. 170.9.3 ПКУ);
  • оподаткування ПДФО суми перевищення розміру добових витрат на відрядження понад установлені максимальні норми (пп. 170.9.1 ПКУ);
  • обов'язковість наявності наказу про відрядження для виплати добових (пп. 170.9.1 ПКУ).

А як саме надати кошти працівнику, в готівковій чи безготівковій формі, це суто управлінське рішення. Отже, жодних проблем описана ситуація не несе. Переказ коштів з корпоративної картки на особисту картку працівника по суті є виплатою йому добових. Сума добових потім врегульовується при поверненні з відрядження.

 ***

Читайте також:

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Працівник за контрактом у НГУ: чи можна поєднати з роботою?
    Працівник за основним місцем роботи уклав контракт з Національною гвардією України (НГУ) на 3 роки з посадовим окладом. Чи потрібно нараховувати йому заробітну плату? Як він може продовжувати працювати на підприємстві: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
    Сьогодні 13:30
  • Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного
    Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?
    Сьогодні 12:0212
  • Заповнення графи 15 Списків персонального військового обліку
    На підприємство прийняли працівника з інвалідністю ІІІ групи. ВЛК він не проходив та отримав відтермінування від мобілізації. Що потрібно вказувати у додатку 5 до Порядку №1487 у графі 15 "Придатність до військової служби"?
    18.09.202429
  • Лікарняні при зарплаті, яка більше максимальної бази нарахування ЄСВ
    У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більше максимальної бази нарахування ЄСВ. При поданні заяви-розрахунку у вересні 2024 р. до розрахунку потрапляє нарахування за грудень, тому розрахунок бухгалтера не співпадає з розрахунком ПФУ. У розрахунок середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?
    18.09.2024232
  • Працівник у відрядженні перевів добові з корпоративної картки на власну. Чи будуть проблеми?
    Чи буде порушенням, якщо працівнику у відрядженні або після нього суму добових буде переведено з корпоративної платіжної картки на його особисту картку, так як існує проблема зі зняттям готівки з корпоративної?
    17.09.2024477