• Посилання скопійовано

Компенсація відпустки без звільнення працівника

Чи можливо отримати грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки за бажанням працівника без його звільнення? Це щорічна основна відпустка тривалістю 24 к.д. Чи можливий варіант, за яким частина цієї відпустки використовується працівником, а частина - компенсується коштами?

Щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. Але, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку минулого року або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток на підставі ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки. Законодавством не передбачено терміну давності, після закінчення якого право на щорічну відпустку втрачається.

Відповідно до ст. 24 Закону про відпустки, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Таким чином, грошова компенсація можлива лише у працівників з подовженою тривалістю щорічної основної відпустки або за наявності щорічної додаткової відпустки. Якщо ж працівник має тільки щорічну відпустку мінімальної тривалості (24 к. дн.), то він може отримати грошову компенсацію невикористаної відпустки лише в одному випадку – при звільненні.

Отже, якщо працівники підприємства мають тривалі щорічні відпустки, або хоча б додаткову щорічну  відпустку, то їм потрібно використати відпустку на 24 календарні дні або більшої тривалості, а за решту днів їм можна виплатити компенсацію. Просто виплатити працівникам компенсацію за невикористану відпустку без фактичного використання щорічної відпустки на 24 календарні дні буде порушенням законодавства про працю.

За безпідставну виплату компенсації за щорічну відпустку на роботодавців накладається:

  • фінансова відповідальність — на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП);
  • адміністративна відповідальність — на посадових осіб підприємства у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 н. м. д. г. (від 510 до 1700 грн) (ч. 1 ст. 41 КУпАП).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Випробувальний строк для працівника у ФОП на ЄП ІІ групи
    Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника із випробувальним строком та як це оформити? Якщо після закінчення випробувального терміну працівник не підходить, як правильно його звільнити? Як правильно зробити запис в трудовій книжці на прийом та звільнення? Якщо працівнику не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?
    11.09.2024273
  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202428
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 509
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.20241 057
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202456