• Посилання скопійовано

Право на додаткову відпустку на двох дітей на новому місці роботи, якщо ним не скористалися на попередньому

Працівниця, яка працевлаштувалася на роботу, має двох дітей до 15 років. На попередньому місці роботи (працювала на 0,5 окладу) та за 2024 рік не використала додаткову відпустку 10 днів на дітей та не отримала компенсацію при звільнені, про що було надано їй довідку. Чи може підприємство надати працівниці додаткову відпустку 10 днів за 2024 рік?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки, одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, чи які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

Отже, граничний вік дитини, який враховується при визначенні права працівниці на додаткову відпустку на дітей становить 15 років. При цьому надання такої відпустки прив’язане саме до календарного року. Тож додаткова відпустка на дітей має надаватися в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу. 

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або ж за кілька попередніх років, то він має право використати цю відпустку, а у разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачена компенсація за всі не використані дні відпустки.

Тому,  якщо працівниця з якихось причин не скористалася додатковою відпусткою на дітей на попередньому місці роботи, то вона має право піти у цю відпустку незалежно від відпрацьованого часу. 

Роботодавець за новим основним місцем роботи може надати таку відпустку на підставі наданої заяви та доданих до неї наступних документів:

  • свідоцтва про народження дітей;
  • довідки з попереднього місця роботи про неотриманні відпустки чи компенсації у 2024 році (вона вже є в наявності);
  • довідки з місця роботи батька дітей про те, що він не перебував у додатковій відпустці на двох дітей або не отримував за ці дні компенсацію.

Звертаємо увагу, що працівниця має право на додаткову відпустку на дітей за рік, в якому один із дітей досягає граничного віку, тобто 15 років, а починаючи з року, наступного за роком, у якому дитина досягає граничного віку, вона втрачає право на отримання такої відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»