• Посилання скопійовано

ФГ використовує землі членів ФГ без укладання договору: що з МПЗ?

ФГ використовує земельну ділянку члена ФГ, договір не зареєстровано. Декларацію платника єдиного податку ІІІ групи подали без додатка МПЗ. Отримали лист з податкової, що відповідно до пп.297.1 ПКУ додаток потрібно подати. Чи потрібно було подавати цей додаток?

Для платників податку - власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідьне переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, загальне мінімальне податкове зобов’язання визначається контролюючим органом (пп. 170.14.1 ПКУ).

Якщо ж такі земельні ділянки передані на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, їх розмір враховується при визначенні загального МПЗорендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) (пп. 170.14.2 ПКУ).

Визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як ФОП, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним (п.170.14.3 ПКУ)

Своєю чергою, ФГ підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа підприємець (ч. 4 ст. 1 Закону про фермерське господарство)

Тобто якщо ФГ не укладало та не зареєструваловідповідно до законодавства договір щодо використання земельних ділянок членів ФГ, то платником МПЗ в цьому випадку є саме фізособа – власник земельної ділянки.

Такої самої думки і податківці про це – див. тут і тут.

Тепер щодо подання додатку «Розрахунок МПЗ».Відповідно до п. 297.1-1 ПКУ платники єдиного податку - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарствомзобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

Цим пунктом визначено суб’єктів господарювання - платників МПЗ, але нічого не сказано щодо оформлення умов користування. А от цей момент визначено пп.170.14.2 ПКУзокрема,таке право потребує реєстрації.

Тому об’єкта оподаткування щодо МПЗ у ФГ немає, і додаток у складі декларації платника єдиного податку подавати не потрібно (ЗІР Категорія: 108.01.08). На нашу думкуподавати уточнюючий звіт цьому ФГ не потрібно.

Але звертаємо увагу, що підставою ненарахуванняМПЗ є саме відсутність укладеного та зареєстрованого договору, а не факт невикористання земельної ділянки. Тому потрібно вирішити питання з реєстрацією договорів оренди земельних ділянок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь