• Посилання скопійовано

Премії в розрахунку середнього заробітку в еквіваленті повної зайнятості дя цілей бронювання працівників

Чи враховується премія під час розрахунку середньої зарплати в еквіваленті повної зайнятості? Як премію відобразити в звіті з ЄСВ? Як таку премію враховувати до середнього заробітку відповідно до Порядку №100?

Під час запровадження преміювання на підприємстві, слід звертати увагу на назви премій в Інструкції № 5 та в Порядку № 100. Якщо на підприємстві є система преміювання, вона має бути закріплена або в колективному договорі, або в Положенні про преміювання. 

Щоб  виконати вимоги щодо середнього заробітку в еквіваленті повної зайнятості рекомендуємо називати премії (хоча б наказі про преміювання) так, як вони називаються в Інструкції №5, а саме:

1. премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (п. 2.2.2 Інструкції №5);

2. премії за виконання важливих та особливо важливих завдань (п. 2.3.2 Інструкції № 5).

Згідно з п. 2 Порядку №100, премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Для цього до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період. Якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником відпрацьовано частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати.  

Для вичерпної відповіді із застосуванням числових показників, недостатньо інформації, оскільки невідомо, як саме цю премію назвали на підприємстві. Наприклад, залежно від формулювань наказів про преміювання це може бути премія, яка не враховується до середньої зарплати, а може бути і така премія, яка враховується. 

В додатку Д1 єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ така премія буде відображатися в одному рядку разом із зарплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»