• Посилання скопійовано

Бухгалтер тимчасово працює головбухом і звільняється: з якої посади його звільняти?

На підприємстві є бухгалтерка, яка згодом за наказом та її згодою була тимчасово переведена на посаду головбуха (на час відпустки головбуха для догляду за дитиною). На період переведення за нею зберігалася посада бухгалтера. Зараз вона звільняється за ст. 38 КЗпП. З якої посади її потрібно звільняти? Чи потрібно було в трудовій книжці робити запис про тимчасове переведення на посаду головбуха?

Чи потрібно було в трудовій книжці робити запис про переведення?

Тимчасове переведення (ст. 33 КЗпП) до паперової трудової книжки вносити не треба, відповідно і відображати в додатку 5 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ таке переведення теж не потрібно. Факт тимчасового переведення буде зафіксовано лише у внутрішньому розпорядчому документі – наказі.

 

З якої посади потрібно звільняти?

Тимчасове переведення на іншу посаду передбачає виконання роботи тільки за тією посадою, на яку працівника переводять із зазначенням строку переведення та збереженням робочого місяця.

Зважаючи на те, що це було тимчасове переведення, а не постійне, і запис про таке переведення в трудову книжку не вноситься, то звільнення працівниці за заявою по ст. 38 КЗпП треба проводити з посади бухгалтера. Остаточний розрахунок при звільненні здійснюється виходячи  з доходу головбуха – тобто з фактично отриманого доходу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Сумісник: право на лікарняні від ПФУ, якщо за основним місцем роботи є простій
    На підприємство прийнятий працівник за сумісництвом з тимчасово окупованої території (є довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи). Наказом за основним місцем роботи оголошено простій не з вини працівника, з зазначенням виплати простою в розмірі посадового окладу. Чи має підприємство право розраховувати/оплачувати листки непрацездатності за рахунок ПФУ?
    14.06.202421
  • Що робити, якщо немає коштів для розрахунку з працівником у день його звільнення?
    Працівниця подала заяву на звільнення за власним бажанням 12 червня 2024 р. Потрібно нарахувати та виплатити зарплату за 8 робочих днів, компенсацію за невикористану відпустку, сплатити податки. Видати трудову книжку з записом про звільнення. Через що постало декілька питань...
    13.06.2024108
  • Що робити, якщо водій не повернувся із закордонного відрядження?
    У ФОПа, який займається міжнародними перевезеннями, водій виїхав за кордон і не повернувся в Україну. Подавалися заяви у міліцію, Трансбезпеку про зникнення водія. Минуло 4 місяці, працівник на зв’язок не вийшов. По якій статті можна звільнити цього працівника?
    12.06.202488
  • Витрати на проїзд та проживання кандидата, який приїжджає на співбесіду
    Кандидат на посаду має приїхати на співбесіду. У разі успіху він буде прийнятий на дистанційну роботу з можливими приїздами на підприємство. Чи можна оформити відрядження на зворотній квиток, якщо кандидата буде прийнято на посаду, а квиток на співбесіду і проживання в готелі показати як додаткове благо з усіма податками? Чи можна витрати на проїзд і проживання в готелі показати, як додаткове благо з усіма податками, якщо кандидата не буде прийнято на посаду?
    12.06.202432
  • Оплата виїзду у відрядження у вихідний день
    Чи має право підприємство оплачувати в подвійному розмірі час перебування відрядженого працівника на шляху прямування його до пункту призначення у вихідний день. Чи не буде це порушенням трудового та іншого законодавства? Якими нормами законодавства може користуватися підприємство для таких виплат? Чи можливо прописати в Положенні про відрядження підставу таких оплат?
    12.06.2024205