• Посилання скопійовано

Як звітувати за працівників з інвалідністю та як уникнути санкцій за їх непрацевлаштування?

Взяли на роботу працівника з інвалідністю. Чи потрібно звітувати в Фонд осіб з інвалідністю або в ПФУ? Чи можна його оформити за сумісництвом ще й на друге підприємство, щоб не отримувати штрафні санкції Фонду?

Чи потрібно звітувати до Фонду осіб з інвалідністю або в ПФУ? 

Законом №2682 було скасовано реєстрацію у територіальних відділеннях Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (далі – Фонд) та подання звіту про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10-ПОІ. Тобто, вже за 2022 рік до 01.03.2023 р. роботодавцем цей звіт вже не подавався. Не потрібно також роботодавцю у 2024 реєструватися у Фонді та подавати будь-яку звітність, оскільки законодавством це не передбачено.

Починаючи з 2023 року, всю інформацію щодо зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю та виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю, від підприємств до Фонду надає Пенсійний фонд України, а саме:

про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для осіб з інвалідністю, про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;

необхідну для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу, встановленого частиною першою ст. 19 Закону № 875

До ПФУ роботодавець звітує поданням (цю інформацію і передають ПФУ до Фонду):

 

Чи можна працівника оформити за сумісництвом і на друге підприємство, щоб не сплачувати санкції Фонду?

Оформити особу з інвалідністю працівником на інше підприємство можна, це не заборонено законодавством, але вже за сумісництвом. 

Оскільки згідно з ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Тобто працівник може мати тільки одне основне місце роботи, і декілька місць роботи за сумісництвом.

Виконанням нормативу вважається працевлаштування осіб з інвалідністю: 

1. для яких місце роботи є основним. Відповідно сумісники до нормативу не враховуються (внутрішні сумісники зараховуються у виконання нормативу лише за основним місцем роботи);

2. інвалідність яких підтверджено: 

  • копією довідки до акта огляду МСЕК; 
  • копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії. 

Водночас на зарахування до нормативу не впливає: 

  • група інвалідності, яку встановлено особі; 
  • режим роботи такої особи на підприємстві (повний чи неповний робочий час); 
  • коли саме особі було встановлено інвалідність (до її працевлаштування на підприємство чи вже коли вона перебувала у трудових відносинах). 

Отже, при працевлаштуванні працівника – особи з інвалідністю за сумісництвом на інше підприємство, така особа не враховуватиметься для зарахування нормативу на цьому підприємстві. Тому, якщо на тому підприємстві працює більше 8 осіб, то норматив в працевлаштування особи з інвалідністю для виконання нормативу не виконуватиметься, бо такий працівник на підприємстві має неосновне місце роботи. Тож, щоб уникнути санкцій від Фонду в подальшому, роботодавцю з того підприємства потрібно влаштувати на роботу іншу особу з інвалідністю за основним місцем роботи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»