• Посилання скопійовано

Компенсація працівнику вартості спецодягу

Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?

Медичні працівники не є винятком, і для них також існують норми забезпечення спецодягом, які використовуються на підприємстві. 

Тож, якщо медзакладом передбачено забезпечення медперсоналу спецодягом, проте його видачі не відбулося, то роботодавець повинен компенсувати працівникові витрати на придбання такого спецодягу (якщо встановлений нормами строк видачі їх порушено), оскільки працівник був змушений придбати їх за власні кошти. Так зазначено у ст. 164 КЗпП. Компенсація виплачується на підставі наданих працівником документів (товарного або касового чеку).

Тож, наданий до бухгалтерії чек ПРРО працівником є достатнім для проведення роботодавцем компенсації за придбаний спецодяг (медичний костюм) за власні кошти.

При цьому сума компенсації вартості такого одягу не є об'єктом обкладення ПДФО, військовим збором та ЄСВ.

Термін повернення коштів, витрачених працівником на медодяг, ані ПКУ, ані іншими нормами чинного законодавства не встановлений. Питання відшкодування витрат, понесених працівником при придбанні спецодягу, та питання правомірності використання власних готівкових коштів працівником підприємства має вирішуватися між роботодавцем та працівником.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»