• Посилання скопійовано

Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата

Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?

Якщо в магазині працівники працюють за графіком 2/2, то це значить, що роботодавцем запроваджено підсумований облік робочого часу (ст. 61 КЗпП), тому режим такої роботи має бути визначений графіком.

Робота за підсумованим обліком регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі (Методрекомендації №138).

Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою від подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку була не меншою, ніж сорок дві години (ст. 70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП) (п. 3 та п. 7 Методрекомендацій №138).

Норму тривалості робочого часу в годинах за робочий тиждень для кожного року рекомендує Мінсоцполітики у відповідних листах.

Графік змінності складають на обліковий період, щоб відобразити планові показники використання робочого часу. 

А обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць. В окремих випадках застосовуються інші облікові періоди – декада (10 календарних днів місяця),  квартал, півріччя, рік  тощо (п. 6 Методрекомендацій № 138).

Отже, якщо для працвників магазину встановлено обліковий період місяць, то і графік складається на місяць. Якщо обліковий період більший, то і графік має відповідати визначеному періоду.

Табель робочого часу складається на підставі фактичної інформації про вихід працівників на роботу та відпрацьований ними час. Як правило, працівники виходять на роботу за графіком, але неможливо запланувати тимчасову непрацездатність, вихід не за графіком під час відпусток та інше.

В цьому випадку в магазині працюють працівники запідсумованим обліком з графіком два дні через два, і це відповідає вищезазначеним нормам законодавства. І за таким графіком робота працівника оплачується в сумі 7100,00 грн. незалежно від відпрацьованих годин. Але в кінці облікового періоду визначається час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу (визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період) та оплачується в кінці облікового періоду у подвійному розмірі понад розмір мінімальної заробітної плати.

Трудовий договір укладається у звичайній формі, єдине, що у розділі «Робочий час» вказується, що встановлюється робочий тиждень два через два дні згідно графіку змінності. Режим роботи — з … до … з прийомом їжі … Також доречно прописати, що роботодавець може залучити працівника до виконання роботи після закінчення зміни виключно за згодою останнього з повідомленням про це не пізніше ніж за 15 годин з оплатою понаднормово відпрацьованого часу відповідно до чинного законодавства. Крім того, варто вказати, що працівник може бути залучений до виконання роботи у вихідні та святкові дні тільки у встановлених законодавством випадках з оплатою відповідно до чинного законодавства.

І як зазвичай, прописується право працівника на відпустку, вихідні, святкові тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»