• Посилання скопійовано

Премія до 8 березня у воєнний час

ТОВ має Положення про преміювання та бажає виплатити премію працівницям до 8 березня, видавши наказ і сплативши всі податки (фінансова можливість для виплати премії є). Чи є ризики для підприємства для виплати премії до 8 березня під час війни лише на підставі вказаних документів?

Згідно з ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці, роботодавець самостійно установлює в колдоговорі  розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат.

Якщо колективного договору немає, це може бути інший нормативний документ установлений наа підприємстві, наприклад, такий як Положення про преміювання.

Премія до свят належить до фонду інших заохочувальних і компенсаційних виплат як винагорода/заохочення, яку виплачують раз на рік або одноразово (пп. 2.3.2 Інструкції №5). Тобто така премія є складовою зарплати. 

Звертаємо увагу, що норми ст. 73 КЗпП, під час воєнного стану не стосуються питання виплат премій, нею встановлюється тільки право на надання додаткового вихідного дня, а також порядок компенсації за роботу у святкові і неробочі дні. Застосування чи незастосування цієї норми жодним чином не впливає на виплату премій.

Отже, якщо роботодавцем під час дії воєнного стану не було призупинено норми Положення про виплату премій, то немає й обмежень і заборон щодо виплати одноразової премії працівницям підприємства до свята 8 березня.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»