• Посилання скопійовано

Чи включаються «строковики» до штатної кількості працівників підприємства?

Якщо підприємство приймає на роботу працівника за строковим договором на виконання певних робіт, чи відноситься такий працівник до штатних співробітників?

Визначення того, як рахувати штатну кількість працівників, ми знаходимо в Інструкції №286

Згідно із пп. 1.8 Інструкції №286 для оцінки зайнятості намікрорівні (підприємство) використовується показникзагальної кількості працівників, який, крім штатних працівників, включає кількість зовнішніх сумісників і працюючих за цивільно-правовими договорами.

З чого можна зробити висновок, що штатні працівники підприємства – це усі його працівники за мінусом зовнішніх сумісників та тих, хто працює за договорами ЦПХ. Підтверджує це і пп. 2.1 Інструкції №286: в облікову кількість штатних працівників включаються усі найманіпрацівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезоннуроботу один день і більше, а також власники підприємства,якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Для виконання робіт на певний строк можна найняти фізосіб із за цивільно-правовим договором. Якщо це саме роботи, то це буде договір підряду (ст. 837 ЦКУ), а якщо це все ж таки послуги, то це буде договір про надання послуг (ст. 901 ЦКУ). І фізособи, найняті за такими договорами, не є штатними працівниками підприємства. 

Звісно, договори ЦПХ мають строк їх дії (він зазначений в тексті договору). Проте, як правило, коли говориться про строкові договори на виконання робіт, то маються на увазі строкові трудові договори (ст. 23 КЗпП). Проте, безстроковий це договір чи строковий, якщо працівник укладає з роботодавцем трудовий договір і це основне місце роботи, він потрапляє до складу штатних працівників.

Отже, працівник, який прийнятий на основне місце роботи за строковим трудовим договором (не за договором ЦПХ!), включається до штатної кількості працівників підприємства так само, як і працівник, прийнятий за безстроковим трудовим договором.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»