• Посилання скопійовано

Колективне вибуття у щорічну відпустку

Підприємство повним складом йде у відпустку з 30 грудня 2023 року по 7 січня 2024 року. Як рахувати середню зарплату для розрахунку відпускних, який період для розрахунку (однаковий для 2023 року та 2024 рр.)? Відпускні будуть виплачені 28 грудня 2023 року

Відразу зазначимо, що колективне вибуття у щорічні відпустки не заборонені законодавством.

Відповідно до пп. 2 Порядку №100, обчислення часу відпустки проводиться, як і раніше, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців. Якщо ж працівником пропрацьовано менше року, тоді середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Тож, якщо на підприємстві всі працівники перебувають з роботодавцем у трудових відносинах понад рік, то матиме однаковий розрахунковий період для всіх працівників, за умови надання відпустки з 30 грудня 2023 р., при обчисленні відпускних, тобто грудень 2022 – листопад 2023 рр. У разі винятку дивіться абзац вище.

Окрім того, потрібно зважати на те, чи не припадає на розрахунковий період, наприклад відпустка без збереження зарплати чи призупинення дії ТД, оскільки такі періоди слід виключити з розрахункового періоду згідно з абз. 6 п. 2 Порядку №100. 

При цьому потрібно пам’ятати, що час перебування у відпустці без збереження заробітної плати зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки), а призупинення дії ТД – ні.

Незайвим буде звернути увагу, що згідно з Законом №2136 і до закінчення воєнного стану роботодавцю надано право (а не обов’язок) працювати у святкові та неробочі дні. Про це ми писали тут.

Тому, якщо роботодавець перейшов на виконання норм цього Закону, то святкові і неробочі дні, починаючи з 24 березня 2022 р., з розрахункового періоду не виключаються. Якщо роботодавець дотримуватися старих правил по КЗпП, тоді із розрахунку відпускних потрібно виключити ще й святкові дні.

Заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором (ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки). 

Отже, заробітна плата за весь час відпустки, в загальному випадку, повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного у рішенні про її надання.

Тому, якщо у рішенні про надання відпустки чи іншому локальному документі (наприклад, положенні про оплату праці) зазначено виплату відпускних за три (два тощо) дні до її початку, то потрібно дотримуватися вказаних в ньому строків виплати. Тобто такий строк роботодавець встановлює самостійно, головне — виплатити до початку відпустки. Тому дотримуючись сказаного, роботодавець вправі провести виплату відпусткових всім працівникам 28 грудня 2023 року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202444
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202482
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024456
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202429