• Посилання скопійовано

Мотиваційна надбавка працівникам

Організація планує ввести надбавки до окладу всім працівникам. В зв'язку з нестабільною економічною ситуацією підвищення окладів наразі не розглядається. Чи є вичерпний перелік надбавок в законодавстві? Чи можна встановити надбавку для підвищення мотивації та додаткового стимулювання працівників?

Згідно з ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці, зокрема умови запровадження та розміри надбавок встановлюються підприємствами у колективному договорі. У разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво органом.

Вид мотиваційної надбавки роботодавець може прописати не тільки в колдоговорі, а й у трудовому. Надбавки можуть бути визначенні положенням про преміювання або зазначатися в наказі про прийняття на роботу. Вичерпного переліку надбавок законодавство не містить. І так, роботодавець має право встановити працівникам підприємства надбавку для підвищення мотивації та додаткового стимулювання працівників.

Чотири групи матеріального стимулювання визначені п. 2 розділу І Методрекомендацій №23. До кожної конкретної групи матеріального стимулювання відносяться працівники залежно від зробленого внеску в роботу. Тож даною нормою роботодавець також може скористатися при обранні певного виду матеріального стимулювання конкретній категорії працівників. 

По суті, надбавка — це індивідуальна винагорода працівнику за його високу майстерність, що перевищує передбачену тарифну ставку або посадовий оклад і, як правило, не пов'язана з покладанням на працівника будь-яких додаткових трудових функцій понад ті, що були визначені при укладенні трудового договору.

Найпоширеніші на практиці надбавки, що мають стимулюючий характер це:

  • за високу професійну майстерність;
  • за виконання особливо важливої роботи;
  • за вислугу років.

Тобто надбавка реалізується у формі доплати до заробітної плати і встановлюється на певний термін, після закінчення якого виплата припиняється або продовжується на новий термін. Тож надбавки можуть мати як тимчасовий, так і постійний характер.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»