• Посилання скопійовано

Щорічна відпустка після відпустки для догляду за дитиною

Працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною на неповний робочий час (2 години на день 5 днів на тиждень). Йде у щорічну відпустку. Оскільки в розрахунковому періоді дохід відсутній, розрахунок проводимо з повного окладу (10000,00 грн х 12 : 365) чи з окладу, розрахованого пропорційно відпрацьованого часу (2500,00 грн х 12 : 365)?

Відповідно до ст. 2 Закону про відпустки, право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Відповідно до пп. 2 Порядку №100, обчислення часу відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців. Якщо ж працівником відпрацьовано менше року, тоді середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка. Якщо перед відпусткою у працівниці буде відсутній розрахунковий період, бо немає жодного повністю відпрацьованого місяця, тобто з першого до першого числа місяця, то розрахунок відпусткових проводиться з урахуванням норм абзаців 3 – 5 п. 4 Порядку № 100: з установлених йому в трудовому договорі окладу або з МЗП якщо оклад є меншим за МЗП. Але не завжди розрахунок буде з окладу, розберемося.

При цьому, також потрібно зважати на те, що під час перебування працівниці, перед щорічною відпусткою, у відпустці для догляду за дитиною трудові відносини не припиняються і така відпустка - є поважною причиною та має виключатися з розрахункового періоду (абз. 7 п. 2 Порядку № 100).

Що це значить? Розглянемо на прикладах.

 

Приклад 1.

Працівниця, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною 10.10.2023 р., заробила за жовтень 2300,00 грн за неповністю відпрацьований місяць на умовах неповного робочого часу та йде у щорічну відпустку 01.11.2023 р., то розрахунковий період буде листопад 2022 – жовтень 2023 р. з якого виключаються дні відпустки для догляду за дитиною. Отже, у розрахунку середньої зарплати братиме участь фактичний заробіток (2300,00 грн.), поділений на 22 календарних дні. Для отримання суми відпускних потрібно отриману середню зарплату помножити на кількість днів відпустки. 

 

Приклад 2.

У випадку, якщо працівниця, яка вийшла з відпустки для догляду за дитиною 01.11.2023 р., на умовах неповного робочого часу та йде у щорічну відпустку 06.11.2023 р. Оклад 10000,00 грн (що більше МЗП). Розрахунковий період буде листопад 2022 – жовтень 2023, з якого виключаються дні відпустки для догляду за дитиною. І в цій ситуації дійсно буде відсутній розрахунковий період. 

Отже, нарахування відпускних працівниці розраховується з окладу або мінімальної зарплати. В даному випадку, оклад більший за МЗП, тому розрахунок здійснюється з окладу.

Звертаємо увагу: якщо обчислення відпускних проводиться з мінімальної зарплати, у разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, то розрахунок проводиться з розміру мінімальної зарплати, обчисленої пропорційно до умов укладеного трудового договору. Але якщо відпускні обчислюються з окладу, то такого правила, навіть на умовах неповного робочого часу, Порядок №100 не містить.

Отже, для розрахунку сумарного заробітку потрібно, незважаючи на умови неповного робочого часу, потрібно посадовий оклад (бо він більший за мінімальну заробітну плату) помножити на кількість місяців розрахункового періоду (на 12 місяців). Далі для визначення суми середньої зарплати отриманий сумарний заробіток 120000,00 грн (10000,00 грн х 12) слід поділити на кількість календарних днів у розрахунковому періоді (або на 354 або на 365, залежно від того, чи підприємство працювало у свята під час воєнного стану). 

Для визначення суми відпусткових потрібно отриманий розмір середньої зарплати помножити на кількість днів відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»