• Посилання скопійовано

Мобілізація працівника під час щорічної відпустки

Працівнику надали щорічну відпустку на період з 7 до 30 червня 2023 р., але 14 червня 2023 р. його мобілізували. Чи зобов’язане буде підприємство продовжити йому щорічну відпустку на 17 к. д. після демобілізації? Чи потрібно сторнувати працівнику відпускні за період з 14 до 30 червня 2023 р.? Як заповнити табель за червень 2023 р. на мобілізованого працівника під час відпустки?

Чи зобов’язане буде підприємство продовжити йому щорічну відпустку на 17 к. д. після демобілізації? 

Ні, продовження відпустки після демобілізації працівника, мобілізованого до ЗСУ під час перебування його у щорічній відпустці, не передбачено законодавством. Оскільки після змін, що відбулися з 19.07.2022, за мобілізованим до ЗСУ працівником згідно зі ст. 119 КЗпП зберігається лише місце роботи і посада без нарахування середнього заробітку.

Тому застосувати норму п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки про перенесення щорічної відпустки працівнику, яка була перервана на час виконання державних або громадянських обов'язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати, не можна, бо не виконується остання умова щодо збереження зарплати. 

 

Чи потрібно сторнувати працівнику відпускні за період з 14 до 30 червня 2023 р.? 

Так, потрібно. Частина днів та сума відпускних за період з 14 до 30 червня 2023 підлягають сторнуванню. При цьому, звертаємо увагу, що суму відпускних після сторнування роботодавець має утримати або працівник має повернути як зайву отриману, але і в першому, і в другому випадках це є проблематичним, оскільки працівника мобілізовано.  Проте, цього можна не робити, якщо роботодавець прийме рішення перекваліфікувати різницю в сумі відпускних та зафіксує його в наказі, наприклад, у премію.

 

Як заповнити табель за червень 2023 р. на мобілізованого працівника під час відпустки? 

Відображати в табелі проходження працівником служби потрібно літерним кодом "ІН" або цифровим кодом 22 (Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (виконання державних і громадянських обов’язків, допризовна підготовка, військові збори, донорські, відгул тощо).

Тобто в табелі за червень 2023 р., починаючи з 14 до 30 червня і надалі (до демобілізації і повернення на роботу) роботодавець має відобразити мобілізованого працівника за літерним кодом «ІН». З 7 до 13 червня включно слід відобразити відпускні з літерним кодом «В» або цифровим «08», а відпрацьовані ним дні в цьому місяці – літерним кодом, наприклад «Р» або цифровим «01», якщо працівник працював повний робочий день.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»