• Посилання скопійовано

Резерв на додаткову відпустку за ненормований день та щорічну відпустку мобілізованому працівнику

З 01.09.2023 р. деяким працівникам надано право на додаткову відпустку за ненормований робочий день в розмірі 7 к. д. на рік. Чи можна за 2023 р. надати таку відпустку? Чи треба включати цю відпустку в резерв відпусток? Мобілізованому працівнику не нараховується і не виплачується середня зарплата з липня минулого року, але є невикористана відпустка. Яку суму включати в розрахунок резерву?

З 01.09.2023 р. деяким працівникам надано право на додаткову відпустку за ненормований робочий день в розмірі 7 к. д. на рік. Чи можна за цей 2023 рік надати таку відпустку? Чи треба включати цю відпустку в резерв відпусток? 

Пунктом 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки передбачено, що працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день встановлюється колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором.

Додаткову відпустку за ненормований робочий день надають працівникові пропорційно часу, відпрацьованому на роботі або посаді, яка надає право на цю відпустку, протягом робочого року. 

Тож, в 2023 році працівник може отримати додаткову відпустку за ненормований робочий день, але пропорційно відпрацьованому часу. Наприклад, якщо з вересня по грудень працівник відпрацює всі дні на умовах ненормованого робочого дня, то він матиме право на 2 к.дні такої відпустки ((7 к.д. : 365 к.д.рік) х 122 к.д. з 09/23-12/23). 

До резерву відпусток, окрім основної щорічної відпустки, включають також додаткові відпустки, що підлягають накопиченню (п. 7 П(С)БО 26). Зокрема, це може бути додаткова відпустка за ненормований робочий день.

Отже, додаткову відпустку за ненормований робочий день потрібно включати до резерву.

 

Мобілізованому працівнику не нараховується і не виплачується середня зарплата з липня минулого року, але є невикористана відпустка. Яку суму включати в розрахунок резерву?

Щорічну основну відпустку надають працівнику як компенсацію за виконання його трудових обов'язків протягом відпрацьованого періоду часу. Тому після демобілізації із військової служби і повернення до виконання своїх повноважень працівник має право на щорічну основну відпустку.

Право на дні щорічної відпустки мобілізований мав до 19.07.2022 року, коли відповідно мав право на середній заробіток. Після цієї дати, точніше  після внесення змін у ст. 119 КЗпП та ст. 9 Закону про відпустки, працівник, який мобілізований до ЗСУ, не має права на дні щорічної відпустки.

Тому за мобілізованим працівником розраховуватиметься резерв по щорічній основній відпустці за всі дні невикористаної відпустки по 18.07.2023 року включно.

Розраховуватиметься такий резерв за абз. 3 – 5 п. 4 Порядку № 100, тобто виходячи з посадового окладу, який встановлений штатним розписом за його посадою на день розрахунку. А якщо такий оклад менше мінімальної зарплати, то рахувати потрібно з мінімальної зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»