• Посилання скопійовано

Грошова компенсація за невикористану відпустку до звільнення: чи це можливо?

Працівник комунального підприємства бажає отримати компенсацію за невикористану додаткову відпустку за ненормований робочий день (7 днів). Чи це можливо під час війни? Як це документально оформити?

У мирний час діє ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, яка говорить, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

При цьому до щорічних відпусток належать ті, які зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Серед них є щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, до яких належить і відпустка за ненормований робочий день. Це підтверджує і ст. 8 цього Закону, яка наголошує, що цей вид додаткової відпустки надається тривалістю до 7 календарних днів на рік згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. А конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах

Тобто, перш ніж говорити про компенсацію певної відпустки, треба визначити, скільки днів фактично заробив такої відпустки працівник. І чи використав він за цей рік належні йому 24 календарні дні відпустки. 

Під час війни ці правила теж працюють. Про що нагадує Мінекономіки у листі від 03.05.2023 р. № 4706-05/20086-0, а ми зазначали тут. І зараз, за бажанням працівника, лише після використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка), за решту днів невикористаної щорічної відпустки може бути виплачено грошову компенсацію.

Для цього (якщо всі зазначені вище умови дотримані) працівник пише заяву керівнику, а той складає відповідний наказ. Заява пишеться у довільній формі, наприклад, із таким текстом:

«Прошу згідно ч. 4 ст. 24 Закону України від 15.11.96 № 504/96-ВР «Про відпустки» виплатити мені компенсацію за невикористану щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день (7 календарні дні) за (зазначається період). Належні мені за цей період 24 календарні дні щорічної основної відпустки я використав (тут можна зазначити дати використання).» 

Наказ складається на підставі цієї заяви, після перевірки її змісту відділом кадрів. Тут вже йтиметься про розпорядження виплатити таку компенсацію, призначення строків виконання цього розпорядження і осіб, які мають проконтролювати його виконання. 

Якщо компенсацію бажає отримати сам керівник, то заяву він, звісно, не пише, а складає лише наказ аналогічного змісту. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»