• Посилання скопійовано

Максимальна кількість днів відпустки без збереження зарплати та ускладнень під час пологів

Скільки максимально днів відпустки без збереження заробітної плати може використати працівник (не ВПО і не виїжджає за кордон)? На скільки максимально днів може бути продовжений лікарняний лист у разі ускладнень під час пологів?

Скільки максимально днів відпустки без збереження заробітної плати може використати працівник (не ВПО і не виїжджає за кордон)? 

Частиною 3 ст. 12 Закону № 2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки.

Тобто роботодавець має право надавати працівникові відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно на його бажання) без обмеження строку.

Отже, працівник може скористатися цією нормою та написати заяву на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану, а роботодавець — видати відповідний наказ. 

Проте, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні вказаної відпустки, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

На скільки максимально днів може бути продовжений лікарняний лист у разі ускладнень під час пологів?

Лікарняний, зазвичай, видається з 30 тижня вагітності. Оплачувана відпустка по вагітності та пологах, згідно абз. 2 ч. 1 ст. 18 Закону № 1105, надається тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а у разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»