• Посилання скопійовано

Утримання аліментів із перехідної відпустки

У працівника перехідна відпустка з 20.09.2023 по 20.10.2023 рр. Як правильно утримувати аліменти, якщо у вересні утримується в повному обсязі зі всієї суми відпускних, а у жовтні потрібно буде утримувати до 50% мінімального прожиткового мінімуму на дитину, оскільки сума зарплати не буде такою, щоб був мінімальний розмір аліментів, або робити розподіл по місяцях?

Перелік видів доходів, які враховують при визначенні розміру аліментів, встановлений Постановою №146

Утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі, зокрема з заробітної плати, що зберігається  під  час  відпустки (пп. 5 п. 1 Переліку №146).

Відпустки, згідно з пп. 2.2.12 Інструкції №5, відносяться до фонду додаткової заробітної плати. Якщо працівник отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження, у тому числі за час відпустки, то з метою їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування (пп. 169.4.1 ПКУ).

ПДФО сплачується в момент виплати відпускних (пп. 168.1.2 ПКУ). А відрахування аліментів здійснюється із суми зарплати/відпускних, після утримання з неї ПДФО і ВЗ (ч. 1 ст. 70 Закону №1404).

Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором (ч. 5 ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки), а також в повному розмірі відображаються саме в місяці кварталу нарахування та виплати.

Згідно з ч. 2 ст. 182 СКУ розмір аліментів має бути необхідним і достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Та відразу встановлює мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При визначенні розміру аліментів, не рідко, суд у постанові одночасно з твердою сумою або часткою доходу платника може додати уточнення «але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку».

Тож, роботодавець стягує з боржника аліменти у розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімального гарантованого розміру (ч. 1 ст. 71 Закону №1404), а саме  не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (абз. 2 ч. 2 ст. 182 СКУ).

При цьому слід пам’ятати про обмеження відрахувань, передбачених ст. 128 КЗпП та ч. 3 ст. 70 Закону № 1404, якими визначено, що загальний розмір усіх відрахувань при кожній виплаті заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 % заробітної плати, у тому числі у разі відрахування за декількома виконавчими документами. Це обмеження не поширюється на відрахування із зарплати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У такому разі граничний розмір утримань із зарплати становить 70%.

Отже, оскільки законодавством передбачено, що відпускні повністю виплачуються до початку відпустки, тобто у вересні 2023 р., податки також утримані та перераховані в вересні 2023 р., то і суму аліментів слід утримати з усієї суми відпускних у вересні 2023 р. (без розподілу за місяцями на які ця відпустка припадає).

Якщо, як у даному випадку, працівник - платник аліментів, перебуває у щорічній відпустці з 20.09.2023 по 20.10.2023 рр., то, як ми з’ясували, сума відпускних за вересень та жовтень виплачується в одному місяці — у вересні. У жовтні місяці у працівника буде зовсім мало відпрацьованих днів і, як наслідок, невелика зарплата. Тому, незважаючи на те, що із суми перехідних відпускних за жовтень місяць аліменти було утримано — у вересні (і перераховано на користь стягувача (чоловіка/дружини)), то у разі стягнення аліментів у жовтні як частки заробітку (доходу) працівника відрахування здійснюються з фактичного заробітку (доходу) на підставі постанови виконавця. А, якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо (не вистачає суми), роботодавець нараховує працівнику (на ту частину) заборгованість із сплати аліментів (ч. 5 та абз. 2 ч. 6 ст. 71 Закону №1404).

Таку заборгованість по сплаті аліментів за даний місяць роботодавцю потрібно показати у Звіті про здійснення відрахувань і виплат (додаток 2 до Інструкції №512/5), що подається до державного/ приватного виконавця, із зазначенням причини несплати. При поданні такого Звіту, радимо, за необхідності, як і у випадку звільнення працівника-боржника, додати супровідний лист з обґрунтуванням такої причини.

Таку суму заборгованості за аліментами працівник може погасити прийнявши рішення сплатити заборгованість звернувшись до роботодавця з відповідною заявою довільної форми. Це право передбачено ст. 187 СКУ. Роботодавець зобов’язаний провести за такою заявою утримання аліментів у тому ж порядку, як і за виконавчим листом, наприклад при наступній виплаті зарплати. Працівник на свій розсуд визначає в заяві розмір відрахувань і строк (скажімо на пару місяців), протягом якого здійснюватимуться такі відрахування.  При цьому розмір аліментів може бути більше 50% чи 70%. Своєю чергою, роботодавець, при утриманні заборгованості за аліментами (що утворилася в жовтні), окрім утриманої суми аліментів за поточний (чи інший) місяць, повинен буде відобразити її при поданні зазначеного Звіту за відповідний період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»