• Посилання скопійовано

Чи формується відпускний стаж за період перебування у відпустці без збереження зарплати?

Працівник звільняється і слід визначити кількість невикористаних днів щорічної основної відпустки для компенсації. Як впливають періоди перебування у відпустці без збереження заробітної плати під час воєнного стану з ініціативи працівника, на кількість днів щорічної основної відпустки?

На період дії воєнного стану можуть бути надані відпустки без збереження заробітної плати за двома підставами – див. схему 1.

Схема 1. Відпустки без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану

Для того, щоб визначити, чи є відпускний стаж, чи його немає, треба розібратися, якою саме відпусткою скористався працівник в період дії воєнного стану, за ч. 3 чи за ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

Згідно з ч. 3 ст. 12 Закону №2136, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону  "Про відпустки". Якщо працівник був у відпустці саме за ч. 3 ст. 12 Закону  № 2136, то цей період враховується до періоду, що дає право на накопичення днів щорічної основної відпустки.

Статтею 9 Закону «Про відпустки» передбачено, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються, зокрема, час, коли:

1. працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада);

2. такому працівнику не виплачувалася заробітна плата у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченої ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки».

Тривалість відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за угодою сторін відповідно до ст. 26 Закону «Про відпустки», обмежена 15 календарними днями на рік. Разом з тим, особливості трудових відносин у період воєнного стану, не передбачені іншими актами трудового законодавства, визначені Законом  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» №2136.

Зокрема, ст. 12  Закону №2136 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки. Таким чином, відпустка без збереження заробітної плати, яка надається упродовж дії воєнного стану, надається відповідно до ст. 26 Закону «Про відпустки» і включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку. 

Ми писали про це також тут.

А от якщо працівник був у відпустці без збереження зарплати за ч. 4 ст. 12 Закону №2136, то відпускного стажу за цей період не буде, про що прямо зазначається в цій нормі законодавства.

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбаченого пп. 4 ч. 1 ст. 9 Закону "Про відпустки".

Отже, слід прискіпливо поставитися до заяв на відпустку без збереження зарплати від працівника та до наказів виданих на підставі заяв, оскільки саме в цих документах зазначається, яку саме відпустку бажав взяти працівник. І залежно від того, в якій з цих відпусток згідно документів підприємства був працівник, і буде зрозуміло, яка кількість календарних днів щорічної основної відпустки накопичилася і скільки днів слід компенсувати під час звільнення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    Сьогодні 14:2228
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.202456
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024354
  • Оплата дня огляду на МСЕК під час тривалого лікарняного
    Працівник перебував на лікарняному з 18.12.2023 р. до 11.04.2024 р. включно. З 11.04.2024 р. йому надано другу групу інвалідності (надав довідку МСЕК). Чи підлягає оплаті останній день лікарняного (11 квітня), який також є і датою присвоєння інвалідності?
    25.04.202446
  • Допомога на лікування працівника під час призупинення з ним дії трудового договору
    Чи може працівник, з яким призупинено дію трудового договору, отримати від підприємства допомогу на лікування у вигляді оплати послуг медичному закладу? Які податкові наслідки у разі отримання такої допомоги?
    22.04.202428